Nyheter

17.11.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

Pressmeddelande 16.11.2017: Alla dagens och framtidens tjänster fungerar i fibernätet

Ett enormt byggnadsarbete för att ersätta kopparnätet med fiber är på sin slutraka, det gamla kopparnätets tjänster upphör 2018-2020

Karis Telefon har sedan 2008 förnyat sitt telenät till fiberbaserat, eftersom det gamla kopparnätets tidsera är förbi. Redan för tio år sedan såg man att bredbands- samt  tv- och underhållstjänsternas kapacitetsbehov kommer att växa så mycket, att tjänsterna kan förverkligas endast med fiber. ”Brytningen är betydande då den gamla tekniken kommer att gå till historien samtidigt med att företaget år 2020 firar 100 år. Utan att ta steget till att bli en fullfjädrad fiberoperatör hade vi inte haft förutsättningar att stöda hushållen, företagen och städerna på vårt verksamhetsområde att klara sig och hänga med i utvecklingen” konstaterar Karis Telefons verkställande direktör Henrik Ekblom.

De stabila och snabba förbindelser som myndigheterna siktar på att ha till alla hem och företag kan inte förverkligas utan fiber, och det är inte lönsamt eller ändamålsenligt att upprätthålla det gamla kopparnätet parallellt med det nya fibernätet. Det nya fibernätet är en förutsättning för att kunna använda moderna internetbaserade tjänster och är överlägset vad beträffar hastighet och funktionssäkerhet. Redan nu finns det på marknaden t.ex. spel och planeringsprogram baserade på virtuell och utökad verklighet (VR och AR) samt 4K-sändningar bland annat från Netflix. Idag är fiberanslutningar tillgängliga i stora delar av Karis Telefons verksamhetsområde, som sträcker sig från Hangö via Raseborg till Ingå. Det nya fibernätet kommer att betjäna områdets invånare långt in i framtiden.


Tidtabell för upphörande av tjänster via Karis Telefons kopparnät

Tjänsterna i det gamla kopparnätet stängs före utgången av år 2020 på hela verksamhetsområdet enligt bifogad karta. En del av Stenåker i Karis var det första området där tjänsterna i det gamla kopparnätet upphörde i fjol. Därtill har enskilda linjer redan avvecklats på glesbygden.

Följande områden där de gamla koppartjänsterna avvecklas är Grundsjö, södra delen av Mjölbolsta, Finby och Malmkulla. På dessa områden stängs tjänsterna om ca ett år. Kunderna på varje område informeras noggrannare om kopparnätets avveckling ännu skilt.


De sista traditionella trådtelefonerna tystnar i Karis, Fiskars, Pojo och Snappertuna år 2020

Trådtelefon-, bredbands- (ADSL) och kabel-tv-tjänster förmedlade via kopparnätet avvecklas enligt den angivna tidtabellen. På områden med tillgång till fiber levereras bredbands-, kabel-tv- och bredbandstelefontjänster via fibernätet såväl till egnahemshus-, bostadsbolagsinvånare som företag.


Tilläggsuppgifter:
Henrik Ekblom, VD, 044 744 0420
Patrik Gustafsson, teknisk direktör, 044 744 0438

cu-karta

 
 
16.11.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

Gamla kopparnätets tjänster upphör 2018–2020

Ersättande tjänster kan beställas via fiber på nästan alla områden

Varför upphör kopparnätets tjänster?
Vi på Karis Telefon Ab har sedan år 2008 byggt nytt fibernät på områden där det i förhållande till befolkningsmängden är lönsamt och geografiskt möjligt. I dagens läge är det möjligt att beställa fiberanslutning på stora delar av vårt verksamhetsområde, som sträcker sig från Hangö via Raseborg till Ingå.
Det gamla kopparnätet avvecklas gradvis för kablarna i nätet är föråldrade och nätets teknik klarar inte av den kapacitet som dagens och framtidens dataöverföringsbehov ställer på nätet. Det är inte lönsamt eller ändamålsenligt att upprätthålla det gamla kopparnätet parallellt med det moderna fibernätet.
Det nya fibernätet är en förutsättning för att kunna använda moderna internetbaserade tjänster och är överlägset vad beträffar hastighet och funktionssäkerhet. Det kommer att betjäna områdets invånare långt in i framtiden.

Tidtabell för upphörande av tjänster via kopparnätet

Tjänsterna i det gamla kopparnätet stängs före utgången av år 2020 på hela verksamhetsområdet enligt bifogad karta. Under slutet av år 2017 publicerar vi tidtabellen enligt vilken det gamla nätets tjänster kommer att upphöra före utgången av år 2020. En del av Stenåker i Karis var det första området där tjänsterna i det gamla kopparnätet upphörde i fjol. Därtill har enskilda linjer redan avvecklats på glesbygden.
De följande områden där de gamla koppartjänsterna avvecklas är Grundsjö, södra delen av Mjölbolsta, KTV och Malmkulla. På dessa områden stängs de gamla koppartjänsterna om ca ett år. Kunderna på varje område informeras noggrannare om kopparnätets avveckling ännu skilt.

Vilka tjänster i det gamla kopparnätet berörs?
Trådtelefon-, bredbands- (ADSL) och kabel-tv-tjänsterna i det gamla kopparnätet upphör enligt den fastställda tidtabellen.

Hur beställer jag nya tjänster som ersätter de som upphör?
På områden med tillgång till fiber kan du beställa fiberanslutning samt bredbands-, kabel-tv- och bredbandstelefonstjänster, som levereras via fibernätet. Kolla genast tillgängligheten till fiber på din adress i vår kundbetjäning eller på www.fiberhem.fi/tillganglighet och beställ eller gör en intresseanmälan!

Om du har frågor angående tjänsternas avveckling i det gamla kopparnätet, vänligen kontakta vår kundbetjäning.

cu-karta

 
 
09.11.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

Textning och ljudspråk på svenska kanaler

Vi har idag fått flere samtal av våra kunder gällande Sveriges tv-kanaler (SVT1 och SVT2), var det förekommer svensk textning och uppläst text över det normala ljudspåret. Detta kan ha uppkommit i samband med ändringar i kanalernas sändningssignal och förekommer endast i en del enheter.
Både textningen och textläsningen får man bort genom televisionens/digiboxens inställningar, tilläggsinstruktioner från bruksanvisningen.

 
 
03.11.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

KEXTV nu även i HD i vårt nät, gör kanalsökning

KEXTV sänds nu även som HD-kanal i vårt kabel- och fibernät.

Den nya kanalen öppnats idag på kanalplats 77. Ändringen medför att en kanalsökning krävs för att hitta kanalerna på nytt. Kanalsökningen behövs även om man fortsättningsvis bara vill se på den vanliga sändningen på kanalplats 76.

 
 
26.10.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

Elavbrott förorsakar problem i ADSL-förbindelser, fibertjänsterna igång

ADSL-bredband vid Höstnäs, Bockboda samt KTV är tyvärr nere för centralerna saknar ström. Solbacka och Billnäs i gång igen.
Vi beklagar situationen och följer med läget.

Fibertjänsterna fungerar för de flesta även på områden utan elektricitet bara fiberterminalen har försetts med reservström t.ex. med ett batteri (UPS) eller med en generator.

* * *

Uppdatering 27.10:
Alla större områden är reparerade, Bockboda som sist i går kväll. Några enstaka linjer på glesbygden har ännu fel.

 
 
13.10.2017
PDF Skriv ut Skicka sidan

Ändrade öppettider fre 20 och 27 oktober

Fredagarna den 20 och 27 oktober öppnar vi först kl. 12.30 p.g.a. personalens första hjälp kurs.
Dessa dagar betjänar vi alltså kl. 12.30 - 16.00 både i Karis och Ekenäs.

 
 

Sida 1 av 60

<< Första < Föregående 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Nästa > Sista >>

Ägarförmåner

 

Det lönar sig att äga Karis Telefons aktie!

 

Säkerställ vårt lokala ägande även i fortsättningen

 
Karis Telefon Ab © 2017 All rights reserved.
FO-nummer: 0202975-5
Planning & design: SydWeb