Isot teleoperaattorit purkavat parhaillaan vanhoja kupariverkkojaan, sillä ne eivät pysty välittämään tämän päivän netinkäytön vaatimaa kapasiteettia. Niiden ylläpito ei enää ole järkevää.

Vanha ulos ja uutta sisään!

Karjaan Puhelin on jo muutaman vuoden keskittynyt vain kuituverkon rakentamiseen ja ylläpitoon. Suljimme viimeisimmätkin liittymät vanhassa puhelinverkossamme vuoden 2020 lopulla. Vanhassa verkossa toimitetut ADSL-liittymät korvattiin monin kerroin nopeammilla kuituliittymillä.

Mielellämme laittaisimme täydellisen pisteen tälle tarinalle, mutta todellisuudessa vanhoja puhelinjohtoja on jäljellä taloyhtiöiden seinissä vaikka kuinka – ja ne ovat aktiivisessa käytössä.

Kuitu kiinteistölle, mutta vanhat piuhat asuntoihin

Erityisesti kerrostaloille kuituliittymiä on toimitettu pitkään vetämällä kuitu kellarin keskusjakamoon, josta signaali kulki viimeisen pätkän asuntoihin vanhoissa puhelinjohdoissa. Tämä taloyhtiön vastuulla oleva osuus muodostaa yhtiön sisäverkon.

Kun Karjaan Puhelin ryhtyi myymään kuituliittymiä taloyhtiöille kesällä 2009, olivat ADSL-liittymän vielä se tavallisin ratkaisu ja kuitu melko tuntematon. Asukkaiden tarpeet (ja siten kapasiteetin tarve ylipäätään) olivat kovin eri luokkaa kuin tänä päivänä.

Sinänsä on hyvin ymmärrettävää, että siinä tilanteessa päätettiin valita kustannustehokas ratkaisu ja käyttää vanhaa sisäverkkoa viimeisellä, suhteellisen lyhyellä pätkällä asuntoihin. Sen kautta saavutettavat nopeudet riittivät hienosti silloin, olihan 100 Mbit/s linja neljä kertaa nopeampi kuin ADSL-yhteyksien tarjoama maksiminopeus.

Vanha sisäverkko rajoittaa kapasiteettia ja nopeutta

Matkan varrella on kokeiltu hiukan erilaisia tekniikoita, joilla vanhojen puhelinjohtojen kautta on lyhyillä matkoilla saavutettu jopa 300 Mbit/s latausnopeus, mutta ongelmatonta se ei ole ollut. On vain myönnettävä, että vanhat kuparit ovat antaneet kaikkensa, eivätkä jaksa enää.

Sisäverkko on aina taloyhtiön omaisuutta, joten osakkeenomistajien, yhtiön hallituksen tai isännöitsijän on tehtävä aloite sen uudistamiseksi.

Näin tiedät taloyhtiösi sisäverkon tilanteen

Asukkaana tunnistat yhtiösi sisäverkon tilanteen tarkistamalla, miten modeemisi on kytketty verkkoon.

  • Mikäli se on kiinni vanhassa puhelinpistokkeessa, on sisäverkko vanha.
  • Jos modeemi on kiinni Ethernet-pistokkeessa tai suoraan todella ohuessa (yleensä keltaisessa) kytkentäkuidussa, on yhtiösi sisäverkko kunnossa.


Voit myös etsiä asuntosi osoitteella tietoja saatavuushaustamme. Mikäli asuntoosi tarjottava maksiminopeus on 100M tai 300M, on sisäverkko vanha.

Pyydä isännöitsijää tai hallituksen jäsentä ottamaan yhteyttä taloyhtiöpalveluumme, jos haluat kysyä lisää.

Mitä taloyhtiön kannattaa tehdä?

Sisäverkon uusiminen on kaikilla edelleen puhelinjohtoja käyttävillä yhtiöillä edessä ennemmin tai myöhemmin. Mikäli yhtiössä uusitaan esim. käyttövesiputkia tai sähköjä, tulee datasisäverkko uusia samalla (Traficomin määräysten mukaan) – ja nämä on myös kustannustehokasta toteuttaa samanaikaisesti.

Alkuun taloyhtiö pääsee pyytämällä sähköasentajalta tarjousta sisäverkon uusimisesta Traficomin 65E/2022-määräyksen mukaan.

Voitte myös ottaa yhteyttä meihin:

  • Asukas – esitä toiveesi paremmista yhteyksistä yhtiön hallitukselle tai isännöitsijälle. Nostakaa sisäverkon kunto keskustelun aiheeksi!
  • Hallituksen jäsen tai isännöitsijä – ota yhteyttä meihin, niin autamme teidät eteenpäin.


PYYDÄ TARJOUSTA

Karjaan Puhelin tarjoaa pitkäikäisen ratkaisun

Tarjoamme taloyhtiölle Yhtiökaistaa ja samalla sisäverkon päivitystä rakentamalla kuituista tilaajaverkkoa perille jokaiseen asuntoon saakka. Tämä on erittäin hyvä ratkaisu rivitaloille ja muille pienemmille yhtiöille. Näin kupari todella siirtyy historiaan ja asukkaat voivat valita nopeuksia aina gigaan (1000 Mbit/s) saakka.

Kymmenen vuoden kuluttua tilanne voi olla toinen ja kaikki haluavat vähintään 10 gigan nopeuden käyttöönsä. Tämä onnistuu hyvin, kun kuitu on jo perillä asunnoissa asti, vaihtoon menee vain modeemi. Tämä ratkaisu on siis todella pitkäikäinen, eli investointi myös tulevaisuuteen.


Lisätietoa

 

Käsitteet selkeiksi

Gbit/s tai G = Gigabittiä sekunnissa. Käsite, joka kertoo, kuinka nopea internetyhteys on. Giga tarkoittaa tuhatta megaa (1G = 1000M).


Kuparikaapelit, puhelinlinjat tai-johdot, kupariverkko, puhelinverkko = Vanha verkko, jota noin sadan vuoden ajan käyhtettiin välittämään lankaverkon puheluita ja lopuksi myös ADSL-laajakaistoja.


Mbit/s tai M = Megabittiä sekunnissa. Käsite, joka kertoo, kuinka nopea internetyhteys on.


Modeemi, kuitupääte, verkkopäätelaite, reititin, purkki = Rakkaalla lapsella on monta nimeä. Näillä kaikilla viitataan laatikon muotoiseen laitteeseen, jossa on vilkkuvia valoja ja jolla saat yhteyden nettiin kytkemällä Ethernet-kaapelin sen ja laitteesi (esim. tietokone tai tv) välille.

Taloyhtiöihin asentamissamme modeemeissa on yleensä myös WLAN-ominaisuus (wifi, langaton verkko), mutta jotkin vaativat erillisen lähettimen langattomalle verkolle.


Sisäverkko = Kiinteistön sisäverkon muodostavat sen seinissä/rakenteissa keskukselta asuntoihin kulkevat johdot.

Asunnon sisäverkko puolestaan tarkoittaa uudemmissa asunnoissa olevaa yleensä Ethernet-kaapelilla vedettyä asunnon sisäistä kaapelointia asunnon datakeskukselta eri huoneiden datapistokkeisiin.


Tietoliikenenneverkko = Taloyhtiöissä yleensä yliskaapelointijärjestelmä ja yhteisantenniverkko.


Tilaajaverkko = Datakaapelit, jotka menevät perille tilaajille/asiakkaille, tässä tapauksessa taloyhtiön asukkaille.