Vapaa-ajan asunto eli tuttavallisemmin mökki on yhä useammalle toinen koti, jossa vietetään aikaa ympäri vuoden. Kun mökillä olemiseen yhdistyvät etätyöt ja taloudessa on suoratoistopalveluita käyttäviä nuoria, mobiiliyhteys ei useinkaan riitä.

Nyt mökille halutaan entistä enemmän mukavuuksia kuten nopea netti.

Netin puute voi olla mökkikaupassa ostamisen este

Roof LKV:n kiinteistönvälittäjä Rolle Himmelroos sanoo mökkikulttuurin olevan selvässä murroksessa: Talviasuttavien mökkien kysyntä kasvaa ja mökeiltä halutaan entistä enemmän mukavuuksia. Haussa on tyypillisesti helppohoitoinen kakkoskoti, jossa on sähköt, vesi, tie perille ja nopea netti – parhaassa tapauksessa valokuidulla.

"Toimivan mökkinetin puute voi olla ostamisen este. Valokuitu on kova sana ja maksaa itsensä takaisin kaksinkertaisesti, joten jos siihen on mökin omistajana mahdollisuus, ehdottomasti suosittelen ottamaan valokuidun" Himmelroos kommentoi.

Monta sukupolvea, monta nettitarvetta

Mökkikulttuurissa näkyy Himmelroosin mukaan toinenkin muutostrendi: Mökki hankitaan yhä useammin useamman sukupolven yhteisinvestointina, jolloin saadaan kuluja alas ja samalla suvulle yhteinen paikka, jossa kokoontua ja viettää yhdessä aikaa.

Kun mökillä on monta sukupolvea, myös tarpeet netille kasvavat. Himmelroosin mukaan nuoria ei saa mökille, jos siellä ei ole mahdollisuutta suoratoistopalveluihin ja ystävien kanssa yhteydenpitoon.

Olin itsekin tavallinen 4G:n ja 5G:n käyttäjä, mutta kun jälkikasvu täytti 10 ja netin tarve taloudessa kasvoi, mobiiliyhteys ei enää riittänyt. Olen siksi kääntynyt kannattamaan valokuitua.

Valokuidun rakentaminen vaatii riittävästi tilaajia

Maahan kaivettu valokuitu on nettiyhteyksistä varmin: sen toiminta ei riipu säästä tai käyttäjämääristä, ja nettinopeutta on mahdollista hankkia lähes rajattomasti. Jos mökillä ei ole valmiiksi valokuitua, riippuvat rakentamiskustannukset alueen valokuituinfrasta.

Markkinaehtoinen rakentaminen on mahdollista, jos tilaajia on tarpeeksi ja etäisyydet maltilliset. Suurin osa valokuidun kustannuksesta tulee urakoinnista, jolloin etäisyys runkoverkkoon ratkaisee, valokuituyhtiö ElmoNetin liiketoimintajohtaja Jari Peltonen valaisee.

Samaan hengenvetoon hän huomauttaa, että paikoitellen entiset mökkialueet ovat alkaneet muuttua pysyvän asumisen alueiksi, jolloin mahdollisuus valokuituun kasvaa. Näin on käynyt esimerkiksi Tampereen Teiskossa.

Mökkiasukkaan kannattaakin tutkia alueella toimivat valokuituyhtiöt, kerätä mökkinetistä kiinnostuneet naapurit mukaan ja avata keskustelu paikallisen valokuituyhtiön kanssa.

Valokuitua Länsi-Uudellamaalla

Länsi-Uudellamaalla kuituverkkoa on rakennettu monelle vapaa-ajan asukkaita houkuttelevalle alueelle, esim. golfkenttien läheisyyteen ja mökkikyliin. Hanko kuuluu niihin kaupunkeihin, jossa kuitusaatavuus on koko maan parhaimpia – voit tilata kuituliittymän riippumatta siitä, sijaitseeko (loma)kotisi eteläkärjessä tai Lappohjassa.

Kuitua löytyy myös esimerkiksi Raaseporin Åminneforsissa, Skogbyssä, Skåldön ja Torsön saarilla, Höstnäissä, Lövössä ja Rågössä, Inkoon Barölandetilla, Orslandetilla ja Haagassa, Siuntion Störsvikissä ja Kirkkonummen Långvikissä. Parhaillaan verkkoa laajennetaan Kirkkonummella Pippurin, Ängvikin, Hilan ja Näsen alueella. Lisäksi EU-tukiprojekti mahdollistaa kuituverkon rakentamisen koko Inkoon manneralueelle.

Tarkista mökkisi valokuitusaatavuus

Mökkikuitu hankerahoituksella?

Mikäli markkinaehtoinen rakentaminen ei ole mahdollista, on moni mökkialue saanut valokuidun hankerahoituksella. Suomessa on toteutettu lukuisia EU:n ja Traficomin rahoittamia valokuituhankkeita.

Tänä ja ensi vuoden aikana Karjaan Puhelin rakentaa kuituverkkoa Inkoon kunnassa EU-tukirahoituksella. Inkoon maaseutu on jaettu 14 pienempään osaan ja otamme vielä vastaan tilauksia lähes jokaiselta alueelta – ehkä myös näiden alueiden ulkopuolelta. Lue lisää projektisivulta ja tilaa kuituliittymäsi mahdollisimman nopeasti! Olethan yhteydessä asiakaspalveluumme, jos sinulla on kysyttävää.

Lue lisää Inkoon EU-tukiprojektista 

Vapaa-ajan asuntoihin räätälöidyt kuitupalvelut

Tarjoamme vapaa-ajan asuntoihin erityisesti kakkoskoteihin räätälöityjä Kesäkuitu- ja Sesonkikuitu-palveluja. Jos mökillä oleskellaan vuoden ympäri, mikään ei toki estä tilaamasta tavallisia omakotitalon kuitupalveluita. 

  • Kesäkuitu sopii täydellisesti heille, jotka tarvitsevat palveluita vain kesäisin. Netin nopeus on 100/100 Mbit/s ja palvelu avataan automaattisesti 1.4. ja suljetaan 30.9. joka vuosi. Avaamme myös mahdollisesti lisäpalveluna tilatun kaapelitelevision kesäksi. 
  • Sesonkikuitu sopii varsin hyvin esim. vapaa-ajan asuntojen kausiluonteisiin nettitarpeisiin. Nopeus ja hinta muuttuvat automaattisesti: nettiyhteyden nopeus on 300/300 Mbit/s kesällä (1.4-30.9) ja 50/50 Mbit/s talvella (1.10-31.3).

Valitse sinulle sopiva nettiyhteys 

Tiesitkö?

Kotimaiset Finnet-yhtiöt työllistävät kotimaassa, hyödyntävät paikallisia urakoitsijoita ja vastaavat alueiden palveluiden pitkäjänteisestä kehittämisestä. Yhtiöiden osaaminen perustuu pitkään kokemukseen tietoliikenneverkoista.

Karjaan Puhelimen henkilökuntaan kuuluu noin 25 asiantuntijaa, mutta työllistämme yhteensä yli 50 henkilöä Länsi-Uudellamaalla.