Henrik Ekblomin teknologiastipendi, jonka tarkoituksena on edistää alueen innovatiivista teknologista kehitystä, myönnettiin tänä vuonna kahdelle henkilölle. Ensimmäisenä esittelemme Tenholasta kotoisin olevan Emil Ekholmin.

Emil opiskelee parhaillaan toista vuotta Aalto yliopistossa, pääaineena tietotekniikka. Saimme jutella hänen kanssaan!


Varhainen kiinnostus tietotekniikkaan

Emil on ollut kiinnostunut automaatiosta, tietotekniikasta, koneoppimisesta ja tietojenkäsittelystä yläasteelta lähtien ja kertoo olleensa oikeastaan aina kiinnostunut siitä, miten teknologiat toimivat ja miksi ne toimivat juuri tietyllä tavalla. Kiinnostus matematiikkaan, fysiikkaan ja ohjelmointiin oli edelleen suuri myös lukioaikana Ekenäs Gymnasiumissa.

"Olen kotoisin maatilalta ja olen nuoresta iästä lähtien auttanut isääni kaikenlaisessa teknologiassa, joka on elinaikanani tullut yhä enemmän mukaan maataloustyöhön. Nykyään traktoreissakin on tietokoneet ja satoja antureita, jotka keräävät tietoa. Uskon, että siitä heräsi kiinnostukseni automaatioon ja tietokoneisiin", hän kuvailee.

Tietotekniikka on erityisen kiehtovaa, koska tarvitset vain luovan idean ja tietokoneen tai pari piirilevyä halvoilla antureilla luodaksesi monipuolisia ohjelmia ja luovia ratkaisuja.

Miniatyyriprototyyppi itseohjautuvalle traktorille

Vuonna 2018 silloin 16-vuotias Emil pääsi tutustumaan luovaan prosessiin; hän loi miniatyyriprototyypin itseohjautuvalle traktorille käyttämällä 3D-tulostinta ja ohjelmoitavia piirilevyjä, joissa oli antureita. Tuolloin hänen mielestään fantastinen 3D-tekniikka oli vallan viedä mennessään, mutta hän kuitenkin keskittyi erilaisten toiminnallisuuksien toteuttamiseen esitelläkseen konseptinsa.

Luovalla projektillaan hän osallistui Teknaturiin, teknologian ja luonnontieteen kilpailuun, jossa kisataan suomenruotsalaisten peruskoulujen ja lukioiden kesken. Yhteensä 38:n projektin joukosta hän valittiin voittajaksi kilpailun peruskoululuokassa, perusteluina "Innovatiivinen teknologia tulevaisuuden elintarvikehuollon turvaamiseksi. Merkittävä oma panos." Vuosittain Teknaturiin osallistuu noin 2000 oppilasta 45:stä eri koulusta.

Aallossa opiskelu

Yleisesti opiskeluelämä tuntuu hyvältä ja lisäksi Emil on todella pitänyt opiskelusta Aallossa. Parhaita kokemuksia ovat olleet projektipohjaiset kurssit ja ohjelmointikurssit, mutta hän on itseasiassa myös ehtinyt toimia kurssin avustajana tietokantapohjaisella kurssilla. Hän kertoo myös pitävänsä matematiikasta, mutta näkee sen enemmän työkaluna tullakseen paremmaksi ohjelmoijaksi ja ongelmanratkaisijaksi.

Emilin mukaan koulutus on hyvä yhdistelmä teoriaa ja käytännön työtä. Hän piti erityisesti eräästä projektikurssista, jolla oli kehitettävä sovellus alusta alkaen. Hän käytti koodaamiseen Scalafx- ja Javascript-ohjelmointikieliä.

"Päätin kehittää tietokoneohjelman, jossa voisi visualisoida erilaisia osakkeita ja johdannaisia API:n avulla kerättyjen tietojen avulla. Pidin kurssista erityisen paljon, koska siinä pystyi soveltamaan oppimaansa teoriaa ja työskentelemään luovasti pitkän aikavälin tavoitetta kohti", hän selittää.

Tulevaisuuden suunnitelmat

Vielä ei ole vielä täysin selvää, mitä Emilin kandidaatintutkielma tarkkaan tulee käsittelemään, mutta suuri mahdollisuus on, että se liittyy tietojenkäsittelyyn. Kandidaatintutkinnon jälkeen hänellä on aikomuksena jatkaa maisteriopintojaan Aalto-yliopistossa, ja nykyisten kiinnostuksenkohteidensa perusteella hän harkitsee valitsevansa suuntautumisen Big Data and Large-Scale Computing.

Emil harrastaa uintia, mutta viettää myös paljon aikaa perheensä kanssa kotitilalla ja luonnossa. Kysymme häneltä, onko hän ajatellut, että hänen ideansa voisivat kehittää maataloutta jollain tavalla.

”Aina olisi mukavaa työskennellä teknologioiden kanssa itselleen tutulla sektorilla. Minulle seuraava luonnollinen askel on kuitenkin töihin hakeutuminen, jotta pääsen kokeilemaan, miltä tällä alalla työskentely oikeasti tuntuu” hän vastaa.

Kandidaattiopintojen suorittamisen jälkeen Emilin tavoitteena on siis päästä osa-aikaiseen työhön kokeillakseen, millaista on työskennellä alalla. Hän on erityisesti kiinnostunut datan hallinnasta ja analysoinnista, mutta ymmärtää, että ne ovat hyvin laajoja aiheita. Osapäivätyön kautta hän voi tutustua alaan ja kartoittaa, mitkä erityisalueet kiinnostavat häntä eniten.

Henrik Ekblomin teknologiastipendi auttaa tehostamaan Emilin opintoja muun muassa mahdollistamalla ultrawide-monitorin hankkimisen.

Me Karjaan Puhelimella onnittelemme Emiliä ja toivotamme hänelle kaikkea hyvää tulevaisuuteen!