Pätkivällä ja hidastelevalla verkkoyhteydellä palvelut tökkivät ja ruudulla pyörivä latausympyrä tulee turhankin tutuksi. Mutta mitä tästä ilmiöstä oikeastaan tiedetään?

Tässä artikkelissa kerrotaan tutkittua tietoa suomalaisten kokemista verkkohäiriöistä.

  1. Verkkoyhteyden häiriöt ovat yleinen riesa

    Suomalaiset pitävät luotettavasti toimivaa verkkoyhteyttä suuressa arvossa. Lähes kolmannes kuitenkin kärsii pätkivästä tai hidastelevasta kotiverkkoyhteydestä.
  2. Hidastelu vaikuttaa palveluiden laatuun

    Epäluotettavasti toimiva nettiyhteys aiheuttaa ongelmia erityisesti suoratoistopalveluiden katselulle. Mobiiliyhteyden varassa suoratoistopalveluja käyttävät kärsivät vakavista verkkoyhteyshäiriöistä yli kaksi kertaa valokuidun käyttäjiä useammin. Pätkivä netti heikentää myös videopuheluiden laatua sekä häiritsee etätöiden tekemistä ja verkkopalveluiden käyttöä.
  3. Verkkohäiriöissä on alueellisia eroja

    Pätkivä ja hidasteleva netti piinaa erityisesti maaseutukunnissa asuvia. Maaseutumaisissa kunnissa asuvat kokevat jatkuvia verkkoyhteyshäiriöitä yli kaksi kertaa yleisemmin kuin suomalaiset keskimäärin.
  4. Valokuidun käyttäjät kokevat vähiten häiriöitä

    Yhteystyyppi ratkaisee! Mobiiliyhteyden varassa nettiä käyttävät kokevat yli kaksi kertaa yleisemmin verkkohäiriöitä kuin valokuidun käyttäjät. Vain murto-osa valokuitua käyttävistä olisikin enää valmiita luopumaan valokuituyhteyksistään.
  5. Luotettavasti toimiva netti tarjoaa vapautta ja mahdollisuuksia

    Verkkoyhteyden häiriöillä on suuri merkitys yritysten, yhteisöjen ja yhteiskunnan toiminnan kannalta. Luotettava ja nopea netti lisää alueen vetovoimaa ja tukee alueellisen tasa-arvon toteutumista sekä monipaikkaisen asumisen ja yrittämisen mahdollisuuksia.

    Maaseutukunnassa valokuitua käyttävistä noin kaksi kolmannesta arvioi valokuidun lisäävän mahdollisuuksia etätyön tekemiseen. Valokuidun koetaan myös helpottavan työnteon ja maaseudulla asumisen yhdistämistä, avaavan mahdollisuuksia yritystoiminnalle ja tuovan alueelle uusia asukkaita.

    Häiriöiden kanssa ei tarvitse eikä kannata vain yrittää tulla toimeen, ongelmiin löytyy ratkaisuja. Joskus viat löytyvät laitteista tai kodin langattomasta verkosta, mutta yhteystyypin valinnalla on ratkaiseva merkitys. Valokuituyhteys on huippunopea ja tutkitusti toimintavarma.

Lue myös Finnetin lehdistötiedote: Tutkimus: Verkkohäiriöitä on eniten mobilliyhteyksien käyttäjillä – valokuidulla häiriöt vähäisiä

Finnet-liiton Suomi tarvitsee kuitua -hanke teetti Kantarilla tutkimuksen valokuidusta ja verkkoyhteyksistä maaliskuussa 2021. Kohderyhmänä olivat 15–79-vuotiaat suomalaiset. Vastaajia kyselyssä oli 1050. Hankkeen verkkosivuilla julkaistaan sisältöä tutkimuksessa esiin nousseista teemoista.