Lehdistötiedote 4.9.2020

Inkoon kunnalle kantatie 51:n liikenneturvallisuuden parantaminen on ensisijaisen tärkeää, ja kunta edistää tätä useilla rintamilla. Yksi hankkeista, Route 51 -älytiehanke, on saanut tuekseen vahvan toimijan, kun hanketta jo pidempään seurannut VTT on ilmaissut kiinnostuksensa viedä hanketta eteenpäin.

Hanketta on tähän asti toteuttanut Inkoon kunta yhteistyössä Karjaan Puhelimen ja Raaseporin Energian kanssa. Lisäksi Nokia, Destia ja moni muu taho ovat osallistuneet valmistelutyöhön.

Business Finland on myöntänyt VTT:lle rahoituksen hankkeelle, jonka tarkoitus on muodostaa älytie-ekosysteemi suomalaisista vientiyrityksistä, paikallisista yrityksistä, tutkimuslaitoksista, kunnista ja kunta-alan toimijoista sekä regulaatioviranomaisista. Tavoitteena on luoda ekosysteemi, joka lähtee yhdessä kehittämään kantatie 51:tä maailman turvallisimmaksi ja älykkäimmäksi tieosuudeksi.

Route 51 käynnistettiin alun perin kantatie 51:n yleisen liikenneturvallisuuden parantamiseksi, etenkin valaistuksen avulla. Sittemmin hankkeeseen on tullut mukaan myös tulevaisuuden liikenneratkaisuja koskeva tutkimus ja innovaatiot, kuten muun muassa sensori- ja tutkatekniikka, älyvalaistus sekä autonominen ajaminen, eli miten ajoneuvot keskustelevat infran kanssa.

Hankkeen toteuttamista puoltavat kantatie 51:n paranevan liikenneturvallisuuden lisäksi myös Inkoon sataman ja Joddbölen kehityksen myötä alueelle tulleet toimijat ja lisääntynyt liikenne.

Lisätietoja

Robert Nyman, kunnanjohtaja, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., +358 40 149 3762
Henrik Wickström, kunnanhallituksen pj, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., +358 44 555 3885
Tero Kiuru, VTT, Senior Scientist, Tämä sähköpostiosoite on suojattu spamboteilta. Tarvitset JavaScript-tuen nähdäksesi sen., +358 40 176 8566

Henrik Ekblom (Karjaan Puhelin), Frank Hoverfelt (Raaseporin Energia), Henrik Wickström (Inkoon kunta) och Robert Nyman (Inkoon kunta).
Kuva: Benjamin Lundin.

Lue lisää

Maailman älykkäin tie rakentuu Karjaan Puhelimen kuidun varaan (31.01.2019)