Nyt on laitteiden asennuksen aika!
Kun kuitukaapeli on vedetty talollesi saakka, on asennuksen aika. Kaapeli otetaan sisään taloon ja päätetään kuitumuuntimeen. Kuitumuunnin sisältyy toimittamaamme liittymään, ja jää meidän omistukseemme ja ylläpidettäväksemme.
Kuitukaistan käyttöä varten tarvitset reitittimen, joka kytketään muuntimen Ethernet-porttiin. Jos olet tilannut wifi-palvelumme, kuitumuuntimen läheisyyteen asennetaan reititin/wifi-lähetin. Varaa noin 60 x 40 cm seinätilaa sisätiloissa näitä laitteita varten ja huomioi, että molemmat tarvitsevat oman sähköpistokkeen.
Uusissa taloissa laitteet sijoitetaan tekniseen tilaan, josta sisäverkko alkaa. Jos talossa on Ethernet/kuitusisäverkko, reitittimen voi asentaa muualle.
Vanhemmissa taloissa, joissa ei ole tarkoituksenmukaista sisäverkkoa talojakomoineen, asennetaan laitteet esim. olohuoneeseen television lähelle. Mikäli olet tilannut laajakaistan lisäksi kaapeli-tv-palvelun, on kuitumuuntimessa liitin myös antenniverkolle. Jossain tapauksissa voidaan käyttää talossa olevaa antenniverkkoa, jolloin kuitumuunnin asennetaan verkon liittymäpisteeseen ja kaapeli-tv-signaali saadaan kaikkiin talon tv-pistokkeisiin.
Nettiä käytetään usein langattomasti muissa huoneissa tai reitittimeltä vedetään tarvittavat kaapelit. Laitteiston sijoittelua kannattaa suunnitella etukäteen. Lue ohjeemme omakotitalon sisäverkosta tai tilaa etukäteisselvitys, niin saat enemmän apua.
Asentaja varmistaa liittymän toiminnan mittauksilla, minkä jälkeen voit ottaa sen käyttöön.
Reititin/wifi-lähetin |
Kun tilaat wifi-palvelumme, saat valitsemasi määrän wifi-lähettimiä käyttöösi. Näistä ensimmäinen toimii reitittimenä. Lähetin kytketään Ethernet-kaapelilla kuitumuuntimeen. Tämän jälkeen wifi-lähetin lähettää langatonta verkkoa (WiFi, WLAN), johon voit kytkeä laitteesi langattomasti. Langattoman verkon nimi ja salasana ovat merkittynä wifi-lähettimeen. Pyri sijoittaa wifi-lähetin mahdollisimman keskeisesti ja näkyvästi parasta kuuluvuutta varten. Isoon monikerroksiseen taloon voidaan asentaa useampi lähetin, langattoman verkon kantavuuden takaamiseksi.
|
Omakotitalon sisäverkko
Sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän liittymismaksuun. Olemme kuitenkin keränneet tähän tietoa uudisrakentajaa ja vanhan talon remontoijaa varten. Käymme läpi, mitä kaikkea on otettava huomioon valokuituliittymää ajatellen. Kun tilaat meiltä etukäteisselvityksen, autamme suunnittelussa ja tarvittavien töiden kartoittamisessa.
Esimerkkikuva omakotitalon teknisestä tilasta:
Aloita suunnittelu talon sellaisesta tilasta, joka sopii kaikkien laitteiden kytkemiseen (usein talon tekninen tila). Varaa riittävästi tilaa, noin 60 x 40 cm, tiedonsiirtoverkon laitteistolle. Muista, että yhä useammat kodin laitteista tarvitsevat verkkoyhteyden. Kaikki kotiverkon yksittäiset data- ja kaapeli-tv-pistorasiat kytketään tänne. Myös kaikki sisään tulevat kaapelit tulee saada tähän samaan tilaan. Päätä sisäverkkokaapelit esim. ristikytkentäpaneeliin, jolloin on helppo siirtää liittymiä huoneesta toiseen. TV-kaapelit päätetään samaan paikkaan optiseen jaottimeen.
Mikäli olet epävarma suunnittelusta tai asennuksesta, saat ammattiapua sähköasentajalta.
Pistorasiat
Suosittelemme vähintään yhtä tuplarasiaa datalle sekä yhtä tv-rasiaa talon joka huoneeseen. Dataverkon kaapeloinnin tulee olla Ethernet kategoria 6 tai sitä isompi. Asenna ainakin yksi datapistorasia jokaisen tv-pistorasian viereen, jotta television saa kytkettyä yksinkertaisesti internetiin.
Voimakkaat mutkat ja taitteet, puristusvauriot, kiinnittäminen liittimillä tai nauloilla saattaa aiheuttaa ongelmia. Kaapeli asennetaan parhaiten vetämällä putkeen (esim. JM20), letkuun tai itsekiinnittyvään listaan. Valitse kaapelikanavien suuruus asennettavien kaapeleiden lukumäärän mukaan, mutta jätä mielellään tilaa muutamalle ylimääräisellekin. Perinteiset puhelinpistorasiat ja siihen kuuluvat kaapeloinnit eivät enää tänä päivänä ole tarpeellisia.