Opas: Palveluiden käyttöönotto omakotitalossa

 

 Zhone 2727EG300

Kuitukaista

Kun asentajamme on käynyt paikan päällä ja kuitupäätelaite asennetu, on Kuitukaista valmist käytettäväksi. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on turvallisuuden vuoksi lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat parhaiten käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen kuitupäätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Mikäli talossa on Ethernet-sisäverkko (uudehko talo tai saneerattu sisäverkko) suosittelemme kuitupäätelaitteen asentamista ns. talojakamoon. Mikäli taloudessa on useampia tietokoneita, eikä talossa ole Ethernet-sisäverkkoa, tulee tarvittavat kaapelit asentaa kuitupäätelaitteen ja tietokoneiden välille tai käyttää langatonta verkkoa.

Ethernet-kaapeleiden asennus ja muut sisäverkkotyöt eivät sisälly kuituliittymän hintaan. Lue lisää sisäverkosta täältä ja ota tarvittaessa yhteyttä paikalliseen sähköasentajaan. Lue myös tarjoamastamme etukäteisselvityksestä.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

Kuitupäätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN- vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen.

Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA-avain), nämä on merkitty kuitupäätelaitteeseen. Kytke tietokoneesi oikeaan langattomaan verkkoon ja kirjoita salasana (WPA-avain). Huomaa että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Salasana on kirjoitettava täsmälleen niin kuin kuitupäätelaitteeseen on merkitty.

Muista, että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

  1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11b/g/n/ac
  2. langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin kuitupäätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos kuitupäätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
  3. kuitupäätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
  4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Kaapeli-tv

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös Kaapeli-tv-palvelumme, tämä on tilattavissa osana OmaKuitu-pakettejamme. Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi) tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.

Kun kuitupäätelaite sijoitetaan television tai digiboksin viereen, on palvelun kytkeminen erittäin yksinkertaista: antennijohto kytketään päätelaitteen RF-ulostulosta television tai digiboksin antenniliitäntään. Suosittelemme kuitenkin signaalin jakamista useampaan pistokkeeseen tai vastaanottimeen (ns. splitterin tai tabin avulla) koska signaali voi muutoin olla liian vahva vastaanottimellesi.

Mikäli taloudessasi on useampi televisio, on talossasi todennäköisesti sisäinen antenniverkko. Tällöin käyttöönotto tapahtuu yksinkertaisimmin kytkemällä antennijohto kuitupäätelaitteen RF-ulostulosta olemassa olevaan antennijakamoon (antennikaapeli kytketään pois). Saatat tarvita tähän auktorisoidun tv-asentajan apua, nämä kustannukset eivät sisälly kuituliittymän hintaan.

Kun vastaanotin on kytketty verkkoon saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Maksukanavia varten tarvitset Tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD- eli teräväpiirtolähetyksiä, tulee TV-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa. 

Laajakaistapuhelin

Kuituliittymäsi mahdollistaa myös laajakaistapuhelinpalvelun, tämä on erikseen tilattavissa. Laajakaistapuhelinpalvelu kytketään usein pari viikkoa myöhemmin kuin muut palvelut, jotta voimme varmistua kaiken toimivan oikein. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun saat laajakaistapuhelimen käyttöösi.

Palvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.

Opas: Palveluiden käyttöönotto asuntoyhtiössä

 DG301

Kuitukaista

Saat tekstiviestin, kun liittymäsi on valmis käyttöön. Kytke viimeistään silloin modeemi sähkö ja puhelin/data-pistorasioihin, kaikki tarvitsemasi johdot löytyvät modeemilaatikosta. Voit kytkeä yhdeyden langattomasti tai kaapelilla. Langaton verkko on turvallisuuden vuoksi lukittu ja sen koodit löytyvät päätelaitteesta. Ohjeet alla.

1. Kytke päätelaite asunnon puhelinpistokkeeseen.

1.1 Vanhemmissa kiinteistöissä joissa on perinteinen puhelinkaapelointi, on yleensä 3-napaisia telerasioita sijoitettuina asunnon eri huoneisiin. Päätelaitteen voi tavallisesti kytkeä suoraan mihin tahansa näistä. Kytke RJ-11 kaapeli päätelaitteen harmaaseen DSL-porttiin sekä telerasiaan suodattimen kautta kuten kuvassa.

1.2 Uudemmissa kiinteistöissä, joissa on verkkokaapelointi, päätelaite kytketään liittämällä Ethernet-kaapeli telerasian ja päätelaitteen punaisen GbE1-portin väliin. Usein vastaanotettava signaali on eteisessä ns. ”asuntojakamossa” minne myös päätelaite usein sijoitetaan. Jos päätelaitetta ei sijoiteta tänne esim. tilan puutteen takia voi vastaanotettavan signaalin ohjata eteenpäin haluttuun huoneeseen liittämällä lyhyen Ethernet-kaapelin vastaanotettavan signaalin portin ja kyseisen huoneen portin väliin.

2. Kytke virtajohto päätelaitteeseen ja vapaaseen pistorasiaan.

3. Varmista että virtakytkin on sisään painettuna (ON -asennossa). Päätelaite käynnistyy ja ”Power” -lamppu syttyy.

Tietokoneen kytkeminen kaapelilla (Ethernet)

4. Kytkemällä tietokoneen verkkoon Ethernet-kaapelilla saat varmasti käyttöösi Kuitukaistan maksiminopeuden. Suosittelemme Ethernet-kaapelin käyttöä aina kun se on mahdollista. Kun päätelaite sijoitetaan tietokoneen viereen, on niiden liittäminen hyvin helppoa: kytke Ethernet-kaapeli yhteen päätelaitteen Ethernet-porteista ja tietokoneen verkkokorttiin.

Tietokoneen kytkeminen langattomasti (WLAN)

5. Päätelaitteessa on vakiona WLAN-tukiasema (802.11b/g/n/ac) joka mahdollistaa langattoman yhteyden esim. WLAN vastaanottimella varustettuun kannettavaan tietokoneeseen. Usein tietokone löytää useamman langattoman verkon jolloin käyttäjän on tiedettävä oman verkkonsa nimi (SSID) ja salasana (WPA avain). Nämä on merkitty päätelaitteen alapuolelle, huomaa, että salasana voi sisältää sekä numeroita että isoja ja pieniä kirjaimia. Se on kirjoitettava täsmälleen niin kuin päätelaitteeseen on merkitty.

SSID: Inteno_A1D3
WPA: 1A3b5c7D9e
Malli siitä miten SSID ja WPA voivat olla merkittynä, nimi/salasana koostuu punaisesta tekstistä.

WLAN-ominaisuuksia voi tarvittaessa muuttaa osoitteessa http://192.168.1.1.

Muista että langattoman verkon siirtonopeus vaihtelee, se on riippuvainen monesta eri tekijästä ja on mahdollista ettet saavuta Kuitukaista-palvelun maksiminopeutta langattomasti. Tavallisimmat siirtonopeuteen vaikuttavat tekijät ovat:

  1. tietokoneesi tukema WLAN-standardi: 802.11b/g/n/ac
  2. langatonta signaalia häiritsevät esteet varsinkin päätelaitteen antennin lähettyvillä esim. jos päätelaite on sijoitettuna metallikaappiin
  3. päätelaitteen ja tietokoneen välinen etäisyys
  4. muut langattomat verkot lähettyvillä (verkot voivat häiritä toisiaan)

Kaapeli-tv

Kaapeli-tv-palvelumme perustuu DVB-C-kaapeli-tv-standardiin. Mikäli nykyinen digivastaanottimesi (televisio tai digiboksi) on liitetty perinteiseen antenniin (DVB-T-standardi), tulee sinun tarkistaa, että vastaanottimesi tukee myös DVB-C-standardia tai hankkia sellainen vastaanotin.
 
Useimmissa asuntoyhtiöissä antennikaapeli kytketään asunnon antennipistorasiasta television tai digiboksin antenniliitäntään. Kun vastaanotin on kytketty verkkoon, saat kanavat näkyviin palauttamalla vastaanottimen tehdasasetukset sekä suorittamalla uuden kanavahaun. Saatat tarvita auktorisoidun tv-asentajan apua, mistä aihautuvat kustannukset maksat itse.
 
Maksukanavia varten tarvitset Tv-kortin, joka on haettavissa asiakaspalvelupisteistämme tai jälleenmyyjiltämme. Mikäli vastaanottimesi tukee HD- eli teräväpiirtolähetyksiä, tulee TV-kortti linkittää yhteen vastaanottimesi (digiboksin tai kortinlukijan) kanssa.

Laajakaistapuhelin

Puhelin kytketään päätelaitteen puhelinulostuloon. Älä irtisano vanhaa puhelinliittymääsi, mikäli haluat pitää vanhan 019-numerosi. Teemme numeronsiirron, kun olet tilannut laajakaistapuhelinpalvelun.

Laajakaistapuhelinpalvelu toimii perinteisellä puhelinlaitteella (äänitaajuuspuhelimella, ei impulssivalinta-/valintalevypuhelimella) tai langattomalla ns. DECT-puhelimella. Puhelin kytketään kuitupäätelaitteen puhelinulostuloon (TEL1=ensisijainen numero, TEL2=toissijainen numero). Palveluun voidaan vakiona liittää yksi puhelinlaite numeroa kohti. Mikäli haluat käyttää lankapuhelintasi useammassa huoneessa, suosittelemme langattoman puhelimen hankkimista. Palvelu on tarkoitettu tavalliselle puhelinliikenteelle, se ei tue erikoislaitteiden kuten faksin, turvapuhelimen, murtohälyttimen ja vastaavien käyttöä.

Kun puhelin (tai langattoman laitteen tukiasema) sijoitetaan kuitupäätelaitteen viereen, on käyttöönotto hyvin helppoa: puhelinkaapeli (RJ-11 liittimellä) kytketään kuitupäätelaitteen puhelinporttiin (ks. kuvat) ja puhelimen verkkopistokkeeseen.

Laajakaistapuhelinpalvelun asetuksia hallinnoit Kirjaudu palveluihin -linkin takaa löytyvällä palvelunhallintasivulla.