Mitä on groomaus, ja mitä sinun tulisi tehdä jos altistut sille? 

Groomauksessa on kyse siitä, että aikuinen henkilö ottaa yhteyttä lapseen käyttääkseen tätä seksuaalisesti hyväksi. Viestien lähettäjä ei aina ole keski-ikäinen ukko, vaan groomaaja voi olla minkä ikäinen ja sukupuolinen tahansa. Se ei ikinä ole sinun vikasi, jos joku häiritsee sinua netissä! On rohkeaa kertoa asiasta aikuiselle. 

Luokassa

  • Muistuta, kuinka tärkeää on uskaltaa kertoa. 
  • Oppilaat pohtivat itsekseen: Keiden kolmen henkilön kanssa voisit keskustella, mikäli jotain tällaista tapahtuisi? Yhden näistä kolmesta tulisi mielellään olla aikuinen. Henkilöitä ei tavitse kertoa muille.

Lisää katsottavaa

Pelastakaa Lapset ylläpitää Nettivihje-palvelua, jonne kuka tahansa voi ilmoittaa, jos on kohdannut netissä lapseen kohdistuvaa seksuaaliväkivaltaa todistavaa materiaalia tai toimintaa.

Katsokaa myös


Rikosuhripäivystys

Rikosuhripäivystyksen (RIKU) tehtävä on parantaa rikoksen uhrin, hänen läheisensä ja rikosasian todistajan asemaa muun muassa tuottamalla matalan kynnyksen tuki- ja neuvontapalveluita. Voit myös saada apua, jos epäilet olevasi rikoksen uhri. Tämän lisäksi, RIKU pystyy tarvittaessa ohjaamaan eteenpäin muihin palveluihin, esimerkiksi kriisiapuun. Rikosuhripäivystykseen voi ottaa yhteyttä puhelimitse tai netin kautta, myös anonyymisti. Lisätiedot Rikosuhripäivystyksen sivuilta.

Kuinka teen rikosilmoituksen? 

Voit tehdä rikosilmoituksen poliisin nettipalvelussa tai käymällä paikallisella poliisiasemalla sellaisena ajankohtana, kun rikosilmoituksia otetaan vastaan. Lisätiedot poliisin sivuilta.

 

Grooming

"Groomingilla ilmiönä tarkoitetaan kontaktin rakentamista lapseen seksuaalisissa tarkoituksissa usein verkkomaailmaan liittyen. Lapseen kohdistuvaa seksuaalista houkuttelua voi tapahtua niin fyysisen maailman puolella kuin kaikissa netin some- ja peliympäristöissäkin, joissa lapset viettävät aikaa. Kontaktin rakentaminen lapseen voi tapahtua pitkän ajan aikana tai erityisesti sosiaalisessa mediassa hyvinkin nopeasti, jopa tunneissa.

Suomen rikoslaissa nimike lapsen houkutteleminen seksuaalisiin tarkoituksiin kattaa näistä teoista vain hyvin alkuvaiheen valmisteluteot. Houkuttelupykälässä tarkoitetun keskustelun ei tarvitse olla seksuaalista, se voi olla vain tapaamisen sopimista siinä tapauksessa, että tekijällä on tarkoituksena kohdistaa lapseen seksuaalirikos tai tuottaa lasta seksuaalisesti esittävää materiaalia. Varsinainen seksuaalissävytteinen viestittely tai seksuaalisten tekojen ehdottelu lapselle täyttää helposti jo vakavamman rikoslain nimikkeen; esimerkiksi lapsen seksuaalisen hyväksikäytön tai sen yrityksen."

Lähde: Poliisi.fi, 10/2022

 

Suosittelemme


 EDELLINEN: MITÄ NETISSÄ SAA JAKAA? SEURAAVA: LÄHDEKRITIIKKI