Netinkäyttö lisääntyy jatkuvasti ja on olennainen osa nuorten vapaa-aikaa.

Haluamme auttaa nuoria hallitseman netinkäyttöään! Olemme yhdessä Folkhälsanin ja Raaseporin kaupungin sivistystoimen kanssa tuottaneet videosarjan, jonka tarkoituksena on opettaa nuoria käyttämään nettiä oikealla tavalla.

Projektin ”Lapset & netti” tavoitteena on parantaa kohderyhmän mediataitoja ja ohjata seuraavilla osa-aluieilla: netiketti, grooming, kiusaaminen netissä, mitä materiaalia saa jakaa sekä lähdekritiikki ja väärä tieto netissä. Tämän avulla toivomme auttavamme lapsia ja nuoria netinkäytössä ja edistävämme heidän hyvinvointiaan.

Vaikka materiaalissa on meille länsiuusmaalaisille tuttuja paikkoja, on se vapaasti käytettävissä koko maassa. Arvioimme videoiden sopivan lapsille 3. vuosiluokasta eteenpäin.

Materiaalin voi jakaa kuuteen oppituntiin:

 1. Johdanto ja Hyvä ystävä
 2. Mitä netissä saa jakaa?
 3. Grooming
  • Mikä on gromning – ja mitä tulisi tehdä, jos on altistunut groomingille? 

   4. GROOMING 

 4. Lähdekritiikki
  • Mikä on totta – ja kuinka tietää, kun jokin netissä on feikkiä?

   5. LÄHDEKRITIIKKI 

 5. Turvallisemmin netissä
 6. Pelimaailma ja yhteenveto
  • Pelit ja sovellukset ovat kivoja – mutta kuinka niistä tehdään kivoja kaikille?
  • Mitä olemme oppineet?

   7. PELIMAAILMA 8. YHTEENVETO 

 

Videosarja on jaettu oppitunneille sopiviin jaksoihin, jotta opettajalle jäisi riittävästi aikaa käsitellä aihetta oppilaiden kanssa. Otsikon Katsottavaa luokassa alla linkataan muuta, aiheelle sopivaa materiaalia. Otsikon Keskustelu luokassa alla ehdotamme kysymyksiä, jotta keskustelu saadaan käyntiin. Keskustelussa opettaja voi korostaa Muistathan-otsikon alta löytyviä tietoja. Otsikon Suosittelemme alla listaamme linkkejä muuhun materiaaliin, jota opettaja voi käyttää syventyäkseen aiheisiin. Lähteistä osa voidaan implementoida suoraan opetukseen, kun taas toisia voidaan suositella vanhemmille, jotta pystyvät käsittelemään aihetta kotona. 


Ota yhteyttä

Kysymykset, kehitysehdotukset, risut ja ruusut voi lähettää osoitteeseen info [at] kpoy.fi. 

Projektin ”Lapset & netti” on mahdollistanut Karjaan Puhelin, OP Raasepori, Folkhälsan, Raaseporin kaupunki sekä Lions Club Tammisaari, Lions Club Karjaa ja Lions Club Tenala-Bromarf.

Multifoto on tuottanut animaatiovideot.