Man får en känsla av att tiden står stilla i idylliska Fagervik bruk, Ingå. Men det är långt ifrån sanningen. I vintras drog Karis Telefon fiber längs hela Fagerviksvägen ända från Hamnvägen till bruket och man tog ett steg in i framtiden. En brungrön fibercentral som smälter förvånansvärt bra in i den historiska omgivningen skvallrar om fibern. ”Bara det kommer lite grönska så syns den ännu mindre”, kommenterar Otto von Frenckell på Fagervik gård. Tillsammans med fibern grävdes också elkablar ner, så både telefon- och elstolpar kan börja nedmonteras.

 

Det är nästan 100 år sedan den förra stora kommunikationsnyheten, då telefonkablarna byggdes på området. Dessa kablar har tjänat ut. Innan fibern kom var det via kopparkablarna som internetförbindelsen kom till gården. Då var nätförbindelsen allt annat än stabil; modemet måste omstartas, kablar dras ur och sättas in och ändå kraschade internet konstant. Skillnaden till fibern är som natt och dag. ”Sedan vi fick fiber i januari har vi inte haft ett enda avbrott”, säger von Frenckell. ”Det är nästan för bra för att vara sant!”

 

 

Fibern kom synnerligen lämpligt för von Frenckell som i sitt arbete behöver använda växtodlingsprogrammet WebWisu som nyligen flyttat till webben. På fritiden tittar familjen på tv via fiberns kabeltv-anslutning; de svenska kanalerna är särskilt lockande eftersom de var omöjliga att få till området tidigare.

”Det är egentligen så att vi som bor på glesbygden har störst behov av fiber. Här finns ofta ganska dåliga internetförbindelser via övriga kanaler, gamla kopparkablar eller mobila lösningar som inte fungerar så bra. Men de stora bolagen satsar hellre på områden där det finns mer människor och bryr sig inte om glesbygden”, funderar von Frenckell. ”Här var intresset tillräckligt stort för att projektet skulle bli av.”

Nästan alla tio bostäder som hör till Fagervik gård är nu utrustade med fiber och helheten fungerar som ett bostadsbolag med Bolagsbredband. ”Snart har alla fast bosatta här i bruket fiber, som ingår i hyran. Det gör också bostäderna mer attraktiva.” Att ett lokalt telefonbolag ligger bakom fibern ser von Frenckell som mycket positivt: ”Jag vet vem jag ska kontakta om jag undrar över något och blir inte kopplad till ett call-center i Estland. Det här är ju en minst lika stor sak som på 1920-talet då kopparkablarna kom. Jag kan nog inte riktigt förstå den som inte vill ha fiber. Jag skulle aldrig ge bort den!”

 

Namn: Otto von Frenckell
Bor: I huvudbyggnaden på Fagervik gård
Arbetar: Med jord- och skogsbruk
Bäst med fiber: En säker och jämn uppkoppling som i kombination med kabel-tv ger helt nya möjligheter!