Landets stora teleoperatörer håller som bäst på att nedmontera sina gamla kopparnät. Orsaken är att de gamla telefontrådarna omöjligtvis kan leverera den kapacitet som dagens nätanvändning kräver, och det är inte längre hållbart att upprätthålla de gamla näten.

Ut med det gamla, in med det nya!

Karis Telefon har redan i några år fokuserat på fiber till hundra procent, eftersom vi slutförde nedmonteringen av vårt föråldrade nät i slutet av 2020. ADSL-internetanslutningarna, som levererades genom det gamla nätet, ersattes med mångdubbelt snabbare fiberanslutningar.

Här skulle vi gärna lägga punkt på historien, men faktum är att det finns hur många gamla telefontrådar som helst kvar inne i husbolagens väggar – och de är i aktiv användning.

Är det tryggt att ansluta sig till ett fibernät som inte marknadsförs som ett så kallat öppet nät?

I detta blogginlägg kan du läsa vårt svar till "öppet nät" -diskussionen.

Under sommaren har man tid att stanna upp en stund i naturen och fundera på livets små och stora val. Allt fler finländare strävar efter att göra små ändringar i vardagen, för att befrämja en hållbarare livsstil med mindre utsläpp. Ett enkelt och effektivt sätt är att välja optisk fiber som internetförbindelse till hemmet eller stugan. Fibern är miljövänlig och pålitlig, och den hjälper till att minska på kolfotavtrycket.

I detta blogginlägg kan du läsa om personalens jubileumsresa till Island. På grund av pandemin kantades planeringsprocessen av motgångar, men i april 2023 kom personalen äntligen i väg på den efterlängtade resan som ursprungligen skulle skett i maj 2020 – det år Karis Telefon firade huijsiga hundra år i branschen.

Våren 2020 publicerade jag ett blogginlägg om Karis Telefons arbete för klimat och miljö. COVID-19-fenomenet var då ännu rätt så nytt, och om den kommande Ukrainakrisen var vi alla lyckligt ovetande.

Nu lever vi i en helt annorlunda värld. Sättet att arbeta har förändrats för många, COVID-19 har mer eller mindre kommit för att stanna, och kriget i Ukraina har bland annat förorsakat en energikris som vi alla är smärtsamt medvetna om. Utöver detta har det allmänna säkerhetsläget skärpts, inte minst vad gäller olika typer av cybersäkerhetshot som i allra högsta grad även berör oss.

I turbulenta tider är det nästan alltid till fördel att tänka långsiktigt. Karis Telefon har under sin 102-åriga existens sett många olika kriser. Hur ser vardagen då ut inom Karis Telefon idag? Hur anpassar vi oss till den rådande situationen, och hur påverkar det dig som kund?

Med en laggande och långsam nätverksanslutning strular tjänsterna och allt man ser är cirkeln som visas då tjänsten försöker laddas upp. Men vad vet man egentligen om detta fenomen?

I den här artikeln presenteras fakta om de nätverksstörningar finländare upplever.

Med fiber har varje kund en egen anslutning fram till sitt egnahemshus. Fiberns kapacitet är näst intill obegränsad vad gäller kabeln, så grannarnas nätaktivitet påverkar inte förbindelsen så som den gör för anslutningarna i mobilnätet.

Vad bör man ta i beaktande gällande nätet, när man bygger eller renoverar ett hus? Kom ihåg anslutningsbehovet både vid ute- och innearbeten. Vi har samlat ihop de bästa tipsen för byggaren och renoveraren.

Hundraårsjubileet till ära publicerar vi kontinuerligt blogginlägg som behandlar aktuella ämnen. Läs Johans blogginlägg om cybersäkerhet.

Hundraårsjubileet till ära publicerar vi kontinuerligt blogginlägg som behandlar aktuella ämnen. Läs Jeanettes blogginlägg om stugan och semester.

Hundraårsjubileet till ära publicerar vi kontinuerligt blogginlägg som behandlar aktuella ämnen. Läs Jonnas blogginlägg om naturen.