Fibern är en värdefull men förmånlig investering för lantbruksföretagaren.

För lantbruksföretagaren Jussi Takala har det alltid varit självklart att ta vara på framtiden. Takala skaffade en fiberanslutning till sin lantgård då fiber drogs till hembyn för åtta år sedan. Tiderna då allting sköttes mekaniskt på lantbruken börjar nämligen vara förbi. Så gott som allt som bara går är numera automatiserat och tekniken baserar sig på fungerande internetförbindelser.

 

Kuva: Minna Saloranta

Den alltid lika pålitliga och snabba fasta fiberförbindelsen på Takalas gård har garanterat bland annat störningsfri kameraövervakning till värphönshuset för 30 000 höns, som är beläget på fem kilometers avstånd från hemmet.

- Övervakningen måste förstås alltid fungera. Nu fungerar kontroll och uppföljning av alarm pålitligt och jag slipper åka på plats varje gång.

Automatisering underlättar vardagen

Efter att Takala skaffat fiber har han dessutom byggt två spannmålstorkar under åren 2016 och 2021. Även till dem drogs fiberanslutningar. Den ena spannmålstorken är redan långt automatiserad och till den andra kommer likväl fibern att komma i användning inom de närmaste åren.

- Jag har automatiserat allt som går eftersom det underlättar den egna vardagen, berättar Takala.

Nätet används för nytta och nöje

Fibern har alltså tryggat och möjliggjort lantbruksföretagandet nu och för framtiden men samtidigt har den också förbättrat företagarfamiljens egna livskvalitet. I Takalas familj finns fyra barn i åldern 11–17 år som använder nätet flitigt såväl för nöje som skolarbeten. Efter att familjen anslöt sig till fibernätet märkte familjen att nätet blev snabbare.

Fibern garanterar möjligheten att störningsfritt lyssna på musik och se på streamingtjänster också i det egna hemmagymmet, vilket innebär en extra vardagslyx. Hela familjen på sex personer rör sig mycket.

- Gymmet och nätförbindelsen dit är väldigt betydande för oss. Tiden går mycket snabbare på motionscykeln då man samtidigt kan kolla på film, skrattar Takala.

För lantbruksföretagaren var fiberanskaffningen en förmånlig och lätt investering. Takala förundrade sig dessutom över hur gården kunde se så snygg ut efter fiberkabelinstallationen.

- Men då det nu en gång hörde till tjänsten så!

Fiber rekommenderas till alla lantbruksföretagare i landet

Takala fungerar som företagare i Alajärvi. Det lokala datakommunikationsföretaget Alajärven puhelinosuuskunta Japos verkställande direktör Toni Harjula rekommenderar fiber till alla lantbruksföretagare runtom i Finland, eftersom mobilanslutningarna fungerar långsammare och osäkrare i periferin. För affärsverksamheten är en pålitlig och snabb nätförbindelse lika viktig som inom andra företag. Harjula påminner att i periferin kan även andra än företagarens familjemedlemmar använda nätet.

- Det är bra att komma ihåg att exempelvis pälsuppfödarna har många anställda som också behöver nätförbindelser.

I förhållande till övriga införskaffningar företagaren gör är fibern en liten investering med mycket mervärde. Den möjliggör nämligen en nätförbindelse för såväl arbete som nöje såväl nu som i framtiden. Exempelvis på lantgårdar finns inga sådana tjänster eller system på kommande som inte skulle fungera problemfritt via gårdens fyra fiberanslutningar, övertygar Harjula.

- Kabeln dras endast en gång och företagaren behöver inte investera i den flera gånger.


 Fiber till företaget i Hangö, Raseborg, Ingå, Sjundeå eller Kyrkslätt?

 Kontakta vår företagsförsäljning, så skräddarsyr vi den perfeka lösningen för just era behov!