En strålande solig dag i början av februari träffar jag Albin ”Abbe” Söderström och Staffan Lindholm som arbetar på Karis Telefon med bostadsbolagens fiberlösningar. De ska berätta om Bolagsbredband som är en tjänst Karis Telefon erbjuder alla bostadsbolag på området Hangö–Raseborg–Ingå.

 

Vad innebär Bolagsbredband och vad skiljer den här tjänsten från ”vanligt” Fiberbredband?
– Bolagsbredband betyder att alla lägenheter i ett bostadsbolag får en internetanslutning med 10/10 Mbit/s bashastighet. Det här är en tjänst som i likhet med bostadsbolagens kabel-tv så att säga bakas in i hyran eller vederlaget. Invånaren behöver alltså inte beställa bredband, utan det finns en färdig anslutning i varje lägenhet, berättar Abbe. I bolag som saknar Bolagsbredband måste varje lägenhet beställa och betala för sitt eget bredband.

10M låter som en bra grundhastighet, men hur är det om man behöver en snabbare anslutning?
– Den som sedan vill ha snabbare internet kan beställa tilläggshastighet direkt av Karis Telefon, säger Staffan. Och då blir det billigare för slutanvändaren om bolaget har Bolagsbredband. Om det finns Bolagsbredband betalar du bara 9,90 €/mån för att uppgradera till 50M och 19,90 €/mån för 100M. Normalpriserna för motsvarande hastigheter (utan Bolagsbredband) är 35,28 och 45,37 €/mån.

Jag drar mig till minnes att jag som studerande i Sverige för nästan 15 år sedan hade tillgång till bredbandsanslutning i studielägenheten, utan att behöva beställa bredbandet. Det ingick i hyran och det var bara att koppla i datorn för att få det att fungera. Det här är alltså ungefär samma sak som länge varit vanligt i Sverige?
– Ja, i Sverige är de ofta före oss i utvecklingen, bekräftar Abbe. Men vi har märkt att folk som flyttar hit från större städer också är vana vid motsvarigheten till Bolagsbredband och frågar efter en sådan tjänst. Nu skulle det vara dags för alla bostadsbolag att ta följande steg och beställa Bolagsbredband. De bolag som redan har vår fiber får installationen av Bolagsbredband gratis och alla lägenheter utrustas med modem på köpet.

Vad mer kan man få via fibern?
– Via fibern får bostadsbolagen också vår kabel-tv. Nu är rätt tid att fundera på fiber också av den anledningen, eftersom tv-frekvenserna kommer att ändra. De bostadsbolag som har ”kratta på taket” (tv-antenn) måste hur som helst se över sitt centralantennät, påminner Abbe och Staffan. Om bolaget beställer kabel-tv av oss behöver man inte göra något åt centralantennätet i huset.
I de flesta bostadsbolag börjar det vara dags för bolagsstämma, så alla som vill påverka fibersituationen i huset har nu tillfälle att göra sin röst hörd. Fiber höjer värdet på fastigheten och lockar köpare och hyresgäster. Tack vare Bolagsbredbandet får alla som bor i lägenhet dessutom en förmånlig internetanslutning!

 

AbbeStaffan

 

Text: Sophie Kawecki