I detta blogginlägg kan du läsa om personalens jubileumsresa till Island. På grund av pandemin kantades planeringsprocessen av motgångar, men i april 2023 kom personalen äntligen i väg på den efterlängtade resan som ursprungligen skulle skett i maj 2020 – det år Karis Telefon firade huijsiga hundra år i branschen.

Ut på tur

En apriltorsdag är det dags för avfärd. Bussen plockar upp oss från kontoret och det är sammanlagt 22 förväntansfulla kollegor som åker i väg på den resa vi hunnit drömma om redan i tre års tid.

På grund av några timmars tidsskillnad är vi riktigt trötta på kvällen, men desto piggare morgonen därefter. En del av oss hinner till och med utforska Reykjavik till fots före vi stiger på bussen som ska ta oss ut på tur. De långa avstånden innebär att det blir mycket tid i bussen och en del av den tiden används effektivt för arbetsrelaterade workshops.

Fibertillgängligheten på Island är av världsklass, vilket bland annat innebär att mobilmasterna är kopplade till fibernätet. Det mobila nätet fungerar alltså ypperligt! Det är vi glada för – det går fint att varva distansjobb med att betrakta det hisnande landskapet som susar förbi.

Seljalandsfoss

Fredagen är en alldeles fantastisk dag på alla sätt och vis! Med plus tretton och sol, visar sig vädret verkligen från sin bästa sida och vi konstaterar att vi har alldeles för varma kläder medpackade. Vi får till och med be busschauffören att starta luftkonditioneringen.

Under dagen stannar vi vid vattenfallet Seljalandsfoss där vi tar bilder och ett gäng traskar upp till en utsiktspunkt för att få bättre vy över vattenfallet.

Reynisfjara

Vi kör vidare till den svarta sandstranden Reynisfjara där vi beundrar den mäktiga naturen och de vackert lömska vågorna som slår in över stranden. Klipporna vid Reynisdrangar är otroliga!

Skógafoss

På hemvägen hinner vi även klättra upp bakom vattenfallet Skógafoss och därmed är vi en alldeles unik erfarenhet rikare.

En mulen lördag

På lördagen bjuder Island på precis det väder vi förväntat oss: tre grader, ett tjockt, grått molntäcke och lite regn. Det känns riktigt mysigt.

På morgonen lär vi oss mer om fiberläget på Island. Visste du att 99% av islänningarna använder sig av internet? Vilken otrolig användningsgrad! Dessutom har landet knipit första platsen i de europeiska jämförelserna för antal aktiva fiberanslutningar (både egnahem och husbolag inräknat) under de senaste åren. Hela 76,8% av egnahemmen på Island använder sig av en fiberanslutning. I Finland har bara 43% av egnahemmen fiber, så vi har en hel del att lära oss av våra nordiska vänner.

 

Äventyr

Efter lördagens utbildningstillfälle har vi fritid på schemat. Vissa beger sig ut för att utforska Reykjavik till fots eller på elsparkcykel, andra letar efter souvenirer eller besöker museum, en tredje åker ut på valsafari och några hyr en bil.

Blue Lagoon

Senare på eftermiddagen sticker vi tårna ner i Blue Lagoon. Vattnet ser nästan ut som mjölk. Det bränner skönt och vi njuter av värmen ända tills både fingrar och tår är riktigt skrynkliga. En ansiktsmask är inkluderad, så vi känner oss riktigt lena om kinderna när det är dags att åka därifrån.

Tacksamhet

På lördagskvällen konstaterar vi än en gång, hur otroligt härliga kollegor vi har, hur bra vi alla kommer överens, och hur vi kan skatta oss lyckliga att jobba för en så här bra arbetsgivare. Det känns som att den samhörighet vi har, är något som så många andra företag strävar efter att uppnå. 

På söndagen åker vi hem. Vi är otroligt tacksamma över den fantastiska resa vi precis upplevt. Man vet att man har det bra när det inte känns ett dugg jobbigt att det är måndag i morgon.


Janina Kronlund 
Karis Telefon Ab


”En oförglömlig resa i naturens underverk – en perfekt hyllning till vårt företags 100-årsjubileum! Vår gemenskap stärktes ännu mer under denna resa. Det mest fantastiska med vår expedition var den otroliga naturen på Island, från mäktiga vattenfall och stränder till varmt bad i Blue Lagoon. Tillsammans i vårt sällskap skapade vi minnen som fylldes av skratt och glädje. Det var enastående att få uppleva detta äventyr tillsammans med så underbara kolleger!”

- Jeanette


”Vilken lyx och lycka att vi får jobba för en arbetsgivare som vill att arbetstagarna trivs och mår bra. Om man landar i en sådan arbetsplats som vår är, så har man nog vunnit lotteriets huvudpris! Aldrig tidigare har jag haft så fina och roliga kollegor, sådana som man också vill och kan spendera sin fritid med. Ibland känns det inte som om vi är kollegor, utan vänner/familj. Vi hade redan bra sammanhållning innan resan, men nu när man var lite längre tid tillsammans så hade man möjlighet att umgås också med dem som man inte jobbar så mycket med. Det går inte att välja vad det bästa med resan var – kanske att man fick resa med så bra grupp?”

- Laura


”Tummen upp, det var verkligen en minnesvärd resa och vi hade roligt! Det är fint att få arbeta på ett företag som tar så bra hand om sina anställda. Att dessutom ha så bra kollegor är guldvärt.”

- Danne