Under sommaren har man tid att stanna upp en stund i naturen och fundera på livets små och stora val. Allt fler finländare strävar efter att göra små ändringar i vardagen, för att befrämja en hållbarare livsstil med mindre utsläpp. Ett enkelt och effektivt sätt är att välja optisk fiber som internetförbindelse till hemmet eller stugan. Fibern är miljövänlig och pålitlig, och den hjälper till att minska på kolfotavtrycket.

Att välja hemmets internetförbindelse

Vi frågade 1 000 finländare om internetförbindelsens val och bruksvanor. Då man väljer internetförbindelse för hemmet, är de viktigaste kriterierna för finländarna:

  1. Funktionssäkerhet
  2. Pris
  3. Hastighet


Enligt vår förfrågan är dessa egenskaper i skick för dem som använder fiber. Överlag är användare av fiber mest nöjda som kunder: 95 % av fiberanvändarna är nöjda med sin internetförbindelse.

Hemma underlättar internetförbindelsen skötandet av vardagsärenden och ökar trivseln. Största delen av dem som svarade berättade, att de använder hemmets internet till att sköta bankärenden (83 %), följa nyheter (76 %) och till att köpa tjänster (60 %). En tredjedel använder internet till att spela och jobba på distans. Man önskar mer information om telekommunikationsförbindelsernas miljöpåverkan, men största delen (74 %) anser att fiber är ett miljövänligt val redan nu.

Fiber är ett miljövänligt val

I utredningen, som Green Carbon utförde på vintern 2023, motsvarar fiberanslutningens koldioxidutsläpp under ett helt år en bilfärd på 35 kilometer. Fiberns koldioxidutsläpp är så små, att de utgör bara ungefär en halv promille av medelfinländarens kolfotavtryck.

Allt fler finländare strävar i vardagen till små ändringar, som skulle befrämja en hållbarare livsstil med mindre utsläpp. Ett enkelt och effektivt sätt är, att välja optisk fiber som internetförbindelse till hemmet eller stugan. Då du väljer fiber, säkerställer du en pålitlig och snabb internetförbindelse, och gör dessutom ett grönt val för miljön.

Hållbar investering för framtiden

Fiber är en investering för framtiden. Användningen av internet, speciellt videotjänster, nätspelning och andra digitjänster växer dagligen. Redan nu använder 69 procent av finländarna olika streamingtjänster och hälften tittar på TV via nätförbindelse. Fibern klarar av att hantera denna växande informationsmängd snabbt och effektivt. Och det bästa är, att fibern erbjuder en jämn och stabil förbindelse med lovad hastighet. Användare av fiber utsätts inte för sådana problem, som användare av mobila förbindelser har under mest belastade användartider.

Fiber är ett hållbart, pålitligt och ekologiskt val, som hjälper dig att leva på ett ansvarsfullare sätt med mindre kolfotavtryck. Dessutom får du njuta av den smidiga och snabba internetförbindelsen nu och i framtiden. Gör alltså ett val i dag, som inverkar på morgondagen – välj fiber.

Hur får jag fiber till mitt hem? 

Då du bestämmer dig för att skaffa fiberförbindelse, välj oss, ett pålitligt inhemskt bolag, som har över hundra års erfarenhet inom branschen. Vi har betjänat våra kunder redan i flera generationer. Med åren har vi byggt upp en pålitlig och hållbar funktionsmodell med våra kunder.

Finnet-förbundets medlemsbolag över lag känner sina kunder och verksamhetsområden. För oss är den lokala betjäningen och kundtjänsten närmast hjärtat. Av oss får du personlig betjäning och hjälp i alla dina frågor – av bekanta människor, som förstår dina behov.

Bra handelssed och ansvarsfullhet styr vår verksamhet. Vi berättar klart och tydligt fiberförbindelsens fördelar och mervärde, samt leveransinnehållet och prissättningen. Du vet alltid vad du får.

Vi är stolta över att vi fungerar på ett ansvarsfullt sätt, nu och i framtiden. Genom att välja en leverantör som är medlem i Finnet-förbundet, väljer du pålitlighet, kvalitet och ansvarsfullhet. Kom med och ta ett steg mot en hållbar och pålitlig framtid med fiber.

SKRIV IN DIN ADRESS OCH KOLLA TILLGÄNGLIGHET Mer info om undersökningen

Finnet-förbundet lät undersökningsföretaget Vastakaiku göra en konsumentundersökning i december 2022 om optisk fiber och nätförbindelser. Målgruppen var 18-79-åriga finländare. 1 000 personer svarade på enkäten.

Finnet-förbundet rf och dess medlemmar samt Valokuitunen Oy och Valoo (Adola Oy) lät undersökningsföretaget Green Carbon göra en kolfotavtrycksuträkning under vintern 2022-2023. Green Carbon räknade utsläppen enligt GHG Protocol Product Life Cycle Accounting and Reporting -standarden.