Tack vare lugnet och naturen är det lätt att förstå varför Skåldö lockar till permanent boende, även om man är beroende av färjans tidtabell för att komma dit och därifrån.

 

Mats Kockberg har tillsammans med hustrun Nina Henricson tagit steget från sommarboende till permanent boende på Skåldö. Ett villkor för detta var fiberanslutningen, som var på kommande, då paret köpte sitt hus för sex år sedan. Sedan 2½ år tillbaka bor de permanent på Skåldö, och trivs. Mats arbetsplats finns kvar i Helsingfors, dit han pendlar. Men det blir några dagar distansarbete hemifrån per månad och idag är en sådan dag. ”Idag har jag via nätet varit inne på vårt arkiv och jobbat med Power Point-material, som innehåller mycket grafer och bilder. Det kunde jag inte ha gjort utan en bra internetförbindelse. Filen skickade jag per e-post till en kollega i Åbo. Det måste gå att skicka stora filer snabbt, man har inte tid att vänta”, säger Mats.
 

 

Kabel-tv finns också i huset, men paret tittar sällan på traditionell tv. Det är istället olika streaming-tv-tjänster via bredbandet, som intresserar mer och som förutsätter en snabb, störningsfri uppkoppling.

”Jag läser många dagstidningar på nätet. T.ex. Wall Street Journal länkar ofta de viktigaste videosnuttarna till sina artiklar och det går smidigt att titta på dem tack vare fibern.” Däremot har Mats noterat att 3G inte räcker till, då han sommartid är ute med båten. ”Att ladda ner en dagstidning på 3G tar så länge att man inte orkar vänta.” Mats tror att behovet av fiber kommer att öka i takt med att dagstidningarna i högre grad flyttar till digitala medier. Från sitt konsultarbete i media- och andra branscher har han lagt märke till att fler pekplattor och smarttelefoner medför ökat behov av fiber. De mobila lösningarna (3G, 4G) räcker inte till, då man vill läsa tidningar eller titta på video över nätet. ”Fibern påverkar nog en, man vill inte längre vänta om något laddar trögt.”

 

Namn: Mats Kockberg
Bor: På Skåldö året om
Arbetar: Med bl.a. organisationskonsultering i Helsingfors och på distans hemifrån
Bäst med fiber: Snabbt och effektivt, ett viktigt vardagsverktyg för dagens skärgårdsbo