Västnylands egna telebolag Karis Telefon fyller 100 år måndagen den 26.10.2020. Få hundraåringar är lika livliga och smidiga som denna ungdomliga åldring!

Här ovan kan du se en komprimerad version av vår historia. Kaj Kunnas fungerar som berättarröst för den skojiga animationsfilmen. 

Från telefonstolpar till fiberkablar – hundra år av teknisk frammarsch

Från de första telefonledningarna till dagens hypersnabba fiberkablar. Karis Telefons historia har alltid handlat om kablar, men vad de kan användas till har genomgått en ofattbar förändring. På vägen har Karis Telefon arbetat med både tv och mobiltelefoni. Verksamheten har handlat om både ljud och bild, och idag data i alla dess former. Utvecklingen har gått från det mekaniska till det elektroniska och från det analoga till det digitala.

Karis Telefon började sin verksamhet för regionens bästa, och har följt den missionen genom samtliga 100 år. Verksamheten har vuxit, men det lokala har förblivit lokalt. Den idag publicerade historiken följer Karis Telefon från grundandet år 1920 till dagens välmående moderna företag. Berättelsen omfattar en rasande snabb utveckling där alltifrån telefonfröknar och modem, till GSM-master och kabel-tv, får plats.

Hundraårshistoriken är skriven av Christoffer Holm och översatt till finska av Merja Laaksonen.

Den finns tillgänglig på biblioteken i Karis, Ekenäs, Pojo och Hangö. Du kan stöda bokhandlarna genom att köpa ett eget exemplar för 20,00€ från

  • Karis Bok & Papper
  • Luckan i Karis
  • Toppen bokhandel i Ekenäs
  • Tias bok i Hangö


Du kan ladda ner historiken här: Karis Telefons 100-årshistorik (2020) eller bläddra igenom den genom att trycka på pärmbilden:

Lyssna på historiken som ljudbok

Om du hellre vill lyssna på historiken, finns avsnitten på Soundcloud. Det är möjligt att ladda ner varje avsnitt, så att man även kan lyssna offline.

Den svenska versionen är uppläst av Markus Wikström och den finska versionen är uppläst av Anna Oksanen.