Uppdatering 21.12.2020: Sändningen av de utländska tv-kanalerna i kabel-tv och IPTV fortsätter - FiCom och Kopiosto återvänder till förhandlingsbordet.

Upphovsrättsorganisationerna Kopiosto och Teosto samt FiCom och deras operatörsmedlemmar fortsätter förhandlingarna om villkoren för de svenska, estländska, tyska och franska kanalerna i januari.
Förhandlingsparterna har kommit överens om en tilläggstid på en månad, för att under den tiden komma till en gemensam lösning om sändningsvillkoren. På detta sätt kan bland annat de viktiga och mycket sedda Sveriges SVT kanalernas vidaresändning i kabel-tv och IPTV fortsätta normalt över nyår.

Vi meddelar våra kunder hur situationen utvecklas så fort vi vet mer.

Den ursprungliga nyheten 17.12.2020:

Flertalet utländska tv-kanalers – bland annat de viktiga och mycket sedda Sveriges SVT kanalernas – vidaresändning i kabel-TV och IPTV är i farozonen i årsskiftet. Eftersom upphovsrättsorganisationerna har sagt upp avtalet om vidaresändning måste de operatörer som ansvarar för vidaresändningarna i sina nätverk också avbryta sändningarna.

Upphovsrättsorganisationerna har krävt operatörerna att godkänna organisationernas nya avtalsförslag som förutsättning för att operatörerna skulle kunna fortsätta sända kanalerna efter årsskiftet, och operatörerna kan inte godkänna detta förslag. Operatörerna är i vilket fall som helst villiga att fortsätta avtalsförhandlingarna och ifall förhandlingarna lyckas, fortsätter även sändningen av kanalerna efter årsskiftet.

Hotet gäller följande kanaler:

  • ETV HD
  • DR1 HD, DR2 HD
  • NRK1 HD, NRK2 HD
  • SVT1 HD, SVT2 HD, TV3 HD, TV4 HD, TV6 HD, TV8, TV10, Barnkanalen/SVT24 HD, Kunskapskanalen HD
  • 3Sat, Das Erste, Kabel1, ProSieben, RTL, RTL 2, Super RTL, VOX, ZDF, Sat-1
  • Canal 24 Horas, TVE Internacional HD
  • Arte HD, France 2 HD, France 3, France 5


Läs Ficoms nyheter, i vilka det mer ingående berättas om situationen: 

Risk för sändnings-avbrott i bl.a. svenska tv-kanaler över kabel-tv och IPTV

Sändningen av de utländska tv-kanalerna i kabel-tv och IPTV fortsätter – FiCom och Kopiosto återvänder till förhandlingsbordet