Hundraårsjubileet till ära publicerar vi kontinuerligt blogginlägg som behandlar aktuella ämnen. Läs Jonnas blogginlägg om naturen. 

Min natur – i rörelse med muskelstyrka och kraft från det gröna

Under den långa distansarbetsperioden jag tillbringade hemma under våren, klarnade de två nyckelfaktorer med hjälp av vilka mitt psyke, min arbetsmotivation och vardag bildar en fungerande helhet: en bra nätanslutning och naturen.

Precis lämpligt i början av mars råkade jag i misstag se till att den förstnämnda fixades i ännu bättre skick än någonsin förr. Hastigheten höjdes till en giga och i bostaden installerades ytterligare en Ubi, alltså wifi-sändare. Nätet fungerade stabilt tillförlitligt i hela bostaden, även om jag från min plats i hörnet av vardagsrummet skötte allt arbete från teamets gemensamma morgonkaffestunder till möten med reklambyrån online, under tiden som det äldre barnet gick i skola via Google Meet och det yngre smygtittade på Viaplay i sitt rum. Få saker bränner mina proppar lika fort som strulande laptoppar, mobiler eller nät. Bortsett från några VPN-problem och tack vare fibern som kommer ända hem, klarade vi oss med hedern i behåll.

Våren hemma med hela lilla familjen gav mycket samtidigt som det testade nerverna, det är jag tvungen att medge. När den här morsans huvud ryker är det bäst för henne att bege sig utomhus. Till sjöss, skogs, ut på stigarna.. För att paddla, suppa, åka skridskor, cykla, jogga, promenera. Allt detta får jag lyckligt nog göra i en ren och förtjusande miljö. Låt oss tillsammans ta hand om att det är så även i fortsättningen.

Här kommer denna naturmänniskas enkla tips till ett grönare liv:

 1. Återanvänd
  Köp inte alltid automatiskt nytt och kasta det gamla bort. Kläder, möbler, idrottsutrustning, you name it. Du hittar och säljer allt på bl.a. nätloppisar och tori.fi.

 2. Föredra miljömärkta produkter
  På produkter i flera olika kategorier hittar man miljömärken som Svanen, Fairtrade och EU-miljömärket. Du kan välja mer naturvänliga och rättvisa kläder, tvättmedel, målarfärg, papper, tvål, datorer osv.

 3. Sortera dina sopor
  Sortering har gjorts enkelt framför allt i bostadsbolag. Skapa fungerande rutiner i ditt hem och sortera åtminstone papper, kartong, glas, metall, bioavfall och plastförpackningar. Kom också ihåg att på ett sakligt sätt göra dig av med elapparater, mediciner, batterier och problemavfall.

 4. Stäng enheterna som inte används
  Alla elektroniska enheter i hemmet använder el i stand by-läget, så stäng dem när du inte använder dem längre. Även om hemmets trådlösa nät sannolikt används kontinuerligt, dra ur modemets stöpsel åtminstone då åskvädret närmar sig. Kom också ihåg de andra enheterna i ditt interna nät.

 5. Använd alltid wifi hemma
  Surfa alltid med din fasta (fiber)anslutning hemma, kom ihåg att ansluta alla dina enheter till WLAN-nätet. Det fasta datanätet är mer energieffektivt än det mobila nätet.
  Källa: ICT-branschens miljö- och klimatstrategis förberedande arbetsgrupps mellanrapport.

 6. Smart belysning
  Justerbar belysning tillför säkerhet och stämning i hemmet samtidigt som det är ett energisnålt alternativ. På jobbet sparar vi med hjälp av rörelsesensorer på toaletterna samt med dimmers i kontorsutrymmena.

 7. Välj grön, lokal el eller producera själv
  Jag rekommenderar vårt lokala energibolags 100 % förnybara vattenelektricitet. Från samma adress kan du även beställa ett helt eget solkraftverk till ditt tak. Du kan läsa mer om företagets val i detta blogginlägg som fokuserar på miljöfrågor.

 8. Hemester
  I år är det synnerhetligen pop att semestra i hemlandet, det kanske aldrig varit mer trendigt att bege sig ut för att campa. Tänk om du också packade ner trangian och hängmattan i kajaken eller spände fast dem på cykeln och susade iväg för att koppla av i naturen! Ingenting slår känslan av att avnjuta morgonkaffet på en varm strandklippa.

 9. Arbeta så grönt som möjligt
  Fortsätt med distansmöten och undvik arbetsresor, du sparar såväl tid och pengar som andra resurser. Om möjligt, se resorna mellan arbetsplatsen och hemmet som nyttomotion. Med en elcykel lägger du redan en längre sträcka under dig.

 10. Support your local
  Föredra lokala affärer och producenter i mat- och andra produkt- och tjänsteinköp. Reko-ringen har nyligen blivit min personliga favorit. Maten behöver inte flyga till mig från andra sidan jorden och jag stöder gärna lokala producenter.


Karis Telefon Ab

Jonna Kankaanpää
Försäljnings- och marknadsföringschef

Läs också dessa blogginlägg