Ingåborna erbjuds nu möjlighet att stiga till de finländska kommunernas toppnivå när det gäller tillgång till fasta förbindelser. Snabba och funktionssäkra fiberbaserade internetförbindelser är en viktig källa till tillväxt och säkrande av kommunens framtid. De möjliggör distansarbete, företagsverksamhet och alla nytto- och underhållstjänster, t.ex. hälsotjänster, i vårt allt mera digitaliserade samhälle. Inte heller ett fungerade 5G-nät kan byggas på området utan ett rejält fiberbaserat ”rotsystem”. I synnerhet en bra 5G-hörbarhet inomhus förutsätter fiber ända fram till fastigheten.

Det lokala fiberbolaget Karis Telefon, som ägs av västnylänningarna, är intresserat av att bygga ett optiskt fibernät i hela Ingå, både till centrum och på glesbygden. Bolaget har byggt fiber till hemmen och företagen i Raseborg och Hangö redan i tio års tid.

I Ingå har Karis Telefon det här året byggt fibernät i Degerby, på Barölandet, vid Grönkullavägen och till de nya tomter kommunen planerat. Tidigare har fiber byggts på Söderkulla-Fagervik-området, Betesmarken och till flere bostadsbolag. Tillsvidare har vi investerat en miljon och det är meningen att vi fortsätter investera under nästa och kommande år, och försäljningen för år 2019 är redan igång på några områden i centrum. Dessutom är det meningen att sälja anslutningar på Västankvarn-Tallbacka-Gumböle-området, där kabeln grävs i samarbete med elbolaget, och på det första området i Täkter.

I Ingå kommun är en rätt stor del av fastigheterna belägna på glesbygden, där investeringarna blir höga bl.a. på grund av långa avstånd. Fiberbygget i Ingå som Karis Telefon är redo att investera i är i sin helhet av storleksklassen ca 10 miljoner euro, en satsning som förutsätter att ett tillräckligt antal beställningar fås in från både centrum och glesbygd.

Kommundirektör Robert Nyman, kommunfullmäktiges ordförande Robert Lemström och tekniska direktören Peter Bergman besökte Karis Telefon i slutet av oktober. De uppmuntrar nu alla kommuninvånare att anmäla sitt intresse angående fiberanslutningar, så att hela kommunen får fiber under kommande år. På bilden även Patrik Gustafsson, Jonna Kankaanpää och Henrik Ekblom från Karis Telefon.

Läs Ingå kommuns pressmeddelande

Gruppfoto webb