Utöka ditt trådlösa nätverk med Ubiquiti UniFi

Har du bekymmer med ditt bredband? Du vet väl att själva fibern fungerar felfritt och att orsaken till bekymret oftast är utrustningen. Med en eller flera Ubin får du ditt trådlösa nätverk i skick! 

Ubi är en stilig wifi-sändare som du ansluter med Ethernet-kabel till ditt modem. Du kan lägga till så många som krävs i ditt hem. Lite-modellen passar endast inomhusbruk, medan Pro-modellen även kan installeras utomhus.

  • Ubiquiti UniFi AP AC Lite, norm. 129 €/st
  • Ubiquiti UniFi AP AC Pro, norm. 220 €/st 

Varför är hemnätverket långsamt?

En del lider av ett laggande eller långsamt nät och skäller då på operatörens nät. Förvånansvärt ofta hittas felet ändå i hemnätverkets föråldrade utrustning. I synnerhet om du satsat på ett fartfyllt Fiberbredband som det vore roligt att få ut allting av, så händer det lätt att gammal IT-utrustning försämrar den tillgängliga hastigheten och upplevelsen.

Det föråldrade Wi-Fi-nätet laggar

Fiberterminalen, alltså modemet, är hemnätverkets hjärta. Det pumpar data in och ut genom ditt hemnätverk och sköter dataströmmarna till omvärlden samt mellan hemmets olika enheter som är anslutna till nätet. Det trådlösa nätverket i hemmet skapas av antingen modemets inbyggda wifi-sändare och/eller en eller flera skilda WLAN-basstationer.

Nuförtiden använder nätsidor och andra tjänster rikligt med videoklipp och andra element, som kräver kapacitet i en bredare utsträckning än förr. Nu står alltså WLAN-burken eller modemet inför en helt omöjlig uppgift, även om det fungerade helt okej 2013. Dess styrka och minne räcker inte till tung dataöverföring åt många enheter samtidigt. Även WLAN-standarden som sändarna använder kan vara föråldrad och därmed för långsam för nutida bruk.

Det går även att ifrågasätta datasäkerheten i gamla modem. Tillverkarna stöder inte gammal utrustning och det släpps inga nya versioner av mjukvaran, som skulle skydda från dagens hot. Via läckande datasäkerhet kan inkräktare komma åt hemmets enheter eller själva modemet, som kan kapas till en del av ett botnät som skickar skräppost. Enheten hinner inte betjäna sin ägare, när den med all sin kraft jobbar för en hacker. Operatören kan då vara tvungen att stänga av anslutningen för att skydda andra användare. Hackaren kan även om hen så tycker styra om din internettrafik till fejkade webbsidor för att lura dig på information.

Den antika laptopen eller den billiga surfplattan kan vara den svagaste länken i ditt nät

En ny router och ny enhet, så som smarttelefonen, fungerar kvickt tillsammans. Båda stöder de nyaste WLAN-standarden. Om det i samma nät används enheter med äldre versioner (t.ex 802.11.b/g), anpassar sig internnätet efter den långsamma versionens anslutningsmetod. En gammal laptop kan alltså delvis göra nätet trögt för de snabbare enheterna i nätet. På motsvarande sätt tvingar en gammal router även en ny smarttelefon att fungera i WLAN med haltande hastighet.

Äldre wifi-sändare samt ”pris från och med” -klassens nyare enheter använder bara ett frekvensområde, 2,4GHz. Nyare och mer avancerade enheter fungerar även på 5GHz. Den senare nämnda krävs för att nå de bästa hastigheterna, men erbjuder även mycket mer kanalkapacitet. Det är ofta rusning i 2,4GHz -frekvensen framför allt i bostadsbolag. Kanalmängden är liten och på frekvensen finns det även annan aktivitet, exempelvis vissa trådlösa hörlurar som fungerar på samma band. Om både du och din granne använder er av 2,4GHz bandet, på samma kanal, stör ni varandras trafik och bådas förbindelser blir långsammare.

Det fungerar på nedre våningen – men inte på övre våningen

I både gamla och billiga, nyare wifi-basstationer finns det färre antenner för sändning och mottagning av wifi-signaler. Signalen för dylika enheter räcker bra till inom samma rum, men redan i rummet intill försvagas signalens styrka och förbindelsen blir långsam. I objekt med flera våningar förstärks problemet och förbindelsen kan försvagas till den grad att den blir obrukbar, även om wifi-sändaren skulle vara ny. Även strukturen på fastigheten, exempelvis håldäcksplattor eller brandmur, har en stor inverkan på hörbarheten i praktiken.

Wifi-sändare som är nya eller av bra kvalitet, använder mer avancerad radioteknik och fler antenner (sk. MIMO-lösning). Dessa klarar de utmanande omständigheterna mycket bättre än sina föregångare. Både förbindelsens hastighet och räckvidd förbättras märkbart, när enheterna uppdateras till nutida teknologi.

Till tvåvåningshus eller egnahemshus i L-modell rekommenderar vi alltid minst två wifi-sändare, så att räckvidden och kapaciteten räcker till i behövliga rum och för hela familjens enheter. Redan en skild, klokt placerad wifi-sändare förbättrar ofta situationen märkbart, om du för tillfället använder det trådlösa nätverket direkt från modemet som är placerat i det tekniska utrymmet eller i ett elskåp.

Skulle vi kunna hjälpa till?

Om tanken på valet och ibruktagandet av en ny wifi-sändare väcker en närmast hopplös känsla hos dig, ska du vända dig till oss. Vi kan tillsammans se ut en passlig lösning, med hjälp av en eller flera Ubin, för ditt hem. Dessa wifi-sändare har testats omfattande hos oss och har konstaterats vara bra. Ubina ansluts till vår wifi-plattform som gör det möjligt för oss att sköta konfigurerandet och erbjuda fjärrsupport för ditt wifi-nät – på detta sätt kan du helt och hållet ägna dig åt att utnyttja wifin och fiberanslutningen.


Så här tar du i bruk din Ubi

1. Koppla Ubin med datakabel till PoE-adaptern: adapterns PoE-port ←→ Ubins nätport

2. Koppla PoE-adaptern med datakabel till fiberterminalen: Adapterns LAN-port ←→ ledig nätport i fiberterminalen/modemet

3. Koppla PoE-adaptern till elnätet, mao strömkabeln till adaptern och vägguttaget.

4. Nu är din Ubi klar att använda!

Din Ubi kommunicerar med dej med hjälp av LED-ljus. I Ubins förpackningslåda hittar du tolkningsregler i snabbhjälpsguiden.


 

Kontrollera placeringen av basstationen

Ut från skåpet

Den trådlösa basstationens räckvidd är begränsad, och räcker inte till att täcka ett stort hus eller många våningar, speciellt om basstationen är placerad inne i ett skåp eller på bokhyllans nedre hyllor. De traditionella trådnätsmodemen gömdes och gjordes osynliga på grund av deras utseende, men de nyaste trådlösa basstationerna är designade även för inredningsplanerare. Den optimala placeringen av en trådlös basstation är mitt i taket, precis såsom brandvarnare, men av förståeliga skäl är det här inte alltid möjligt. Redan att flytta ut basstationen från skåpet till en mera central plats räcker ofta till en förbättring.

Signalen stoppas av väggen

Om nätförbindelsen verkar stoppas som mot en vägg, trots att basstationen är placerad på en central plats, så kan det verkligen vara så. Basstationens räckvidd är begränsad, och kan inte täcka stora hus eller hus med många vinklar och vrår samt kan inte heller gå igenom tjocka väggar. Många av våra kunder bor i flervåningshus, där man kan förbättra räckvidden med flere basstationer, som tillsammans med ett lösenord bildar ett gemensamt fungerande wifi-nät.

Skydda ditt internnät

Det snabba bredbandet räcker till för flere samtidiga användare, men det lönar sig att inte släppa in vem som helst på det. Om du inte har anslutningen skyddad, kan din granne använda din trådlösa anslutning olovligt. Din Ubi skyddas med ett lösenord, som du får av vår montör eller vår kundbetjäning. Du ger väl inte ut det till utomstående.

Grannarnas trådlösa nätsignaler kan också störa sinsemellan. Men ingen panik, din Ubi söker automatiskt den bästa möjliga kanalen. Visst kan man själv ändra i inställningarna, men det kräver redan mera kännedom och rentav experthjälp. Äldre utrustningar stöder eventuellt inte 5 Ghz-signaler på bästa möjliga sätt och då är bästa alternativet uppdatering av utrustningen.

Blir bättre av att byta

Förutom datahastigheten möjliggör basstationens uppdatering till ny modell en effektiv användning av flere apparater samtidigt. De nya apparaterna, såsom den Ubiquiti vi levererar - mera bekant som Ubi - överträffar sina föregångare förutom med sina tekniska egenskaper även med sitt utseende. Därför kan även den mest fordrande esteten placera Ubin på den mest optimala platsen.

Varifrån kan jag skaffa mig en ny wifi-sändare?

Ubiquiti UniFi wifi-sändare får du enklast av montören i samband med fiberinstallationen eller från vår kundbetjäning. Du får den färdigt konfigurerad och genast klar att använda. Den faktureras i samband med din följande tjänstefaktura.

Om du vill veta mer kan du kontakta vår kundtjänst eller boka en egen infotid hos våra fiberexperter.

019 278 480
må kl 9 - 17, ti - fre kl 9 - 16
Den här e-postadressen skyddas mot spambots. Du måste tillåta JavaScript för att se den.