Hundraårsjubileet till ära publicerar vi kontinuerligt blogginlägg som behandlar aktuella ämnen. Läs Jeanettes blogginlägg om stugan och semester.

Tänk att 2020..

..skulle vara det år jag skulle få uppleva min första semester i egen sommarstuga! Det känns lite overkligt ännu. Jag känner mig så otroligt tacksam över att ha en plats att ta vägen då Corona kom och vände våra liv upp och ner.

Vintern och våren gick åt att städa, renovera och måla för att sätta sin egen lilla prägel på stugan. När semestern kommer skall vi minsann njuta och inte bara jobba. Jag vill ju inte tro att en sommarstuga skulle bara betyda mera jobb, eller är det? Det här var jag nyfiken på. Hur skulle de bli för mig och min familj? Jag som har så svårt att sitta stilla?

När semestern väl började och sommarhettan drog över södra Finland hade jag inga problem att njuta av lata dagar på stranden, bastubadande samt båtturer i skärgården. Att sen också få dela det med familjen och vänner var det bästa!

Bekvämligheter och tid för upplevelser

Så vad skall man göra på sommarstugan? Ja, det finns hur mycket som helst att upptäcka i skogen och skärgården! Stanna upp och lyssna till fågelsången, se på när skogsmusen springer längs med spången. Att få följa med trasten då den bygger bo under bastutaket och får se ungarna kläckas och flytta ut från boet. Naturen bjuder på massor med program, bara man stannar upp och följer med allt som händer runt om en.

Vad gjorde man förr i tiden på sommarstugan? Fiskade, badade och fixade det ena och andra på gården, skulle jag tro. Ganska lika som nu – fast idag tror jag nog att man vill ha mer bekvämligheter och tid för upplevelser. När man kommer till stugan kan man sänka tempot och lämna stressen bakom sig. Tillsammans gör man saker som man inte skulle ta sig tid att göra hemma.

En av de bästa stunderna på dagen för mig är morgonen och en god frukost på terrassen utan tidtabeller. Då vet man att man har semester. Visst behöver jag dagssysslor, men de behöver inte vara annat än sköna promenader i skogen, en cykeltur eller att ta båten till en sommarterrass för att njuta av god mat och dryck.

Roligare att laga mat utomhus

Ett utekök är nog ett måste på stugan, kan jag konstatera. Det är så mycket roligare att laga mat utomhus, alla fixar något och tillsammans får man ihop en god lunch. Jag har alltid drömt om ett långt bord, där alla ryms med för att äta, dricka och skratta tillsammans. Nu har jag det – vilken vardagslyx!

Drömmen om att distansa från stugan

Basförnödenheter som el, vatten och ett bra och fräscht utedass är nog ett måste på stugan, tycker jag. Likaså ett bra Wi-Fi nät. Måste få fixat fiber också till stugan. Det kommer alltid regniga sommardagar, det kan man lita på, och då sitter det fint med en myskväll och en bra film. Tänkt att kunna koppla upp alla familjens enheter enkelt utan begränsning. Det skulle ge en möjlighet att distansjobba i den här härliga miljön.

Sommarstugan hör till vår kultur lika mycket som bastubadandet, vill jag påstå. Den för oss tillsammans och här skapar vi minnen för livet!

 

Jeanette Ruuskanen
Karis Telefon Ab

Läs också dessa blogginlägg